L'expresident del Govern, Mariano Rajoy, s'ha referit al conflicte català durant un debat a Pontevedra, assegurant que "l'enemic d'alguns era Espanya, la llei i la Constitució". En el debat, que es celebrava al 'Fòrum La Toja. Vincle Atlàntic 'de Illa da Toxa (Pontevedra) també va participar Felipe González, que va definir Espanya com un país "plural en les idees".
En aquest escenari, Rajoy ha considerat que "no només a Espanya, sinó en general, a tot el món" estan sorgint "nacionalismes populistes". "El nacionalista es creu que el lloc on ell ha nascut és el millor del món", ha assenyalat l'expresident, que ha indicat que, "llavors, qualsevol limitació que es produeixi, els molesta".
Entre elles, ha esmentat l'emigració, el lliure comerç, el multilateralisme i ha destacat el brexit com "el cas més paradigmàtic". "Consideren que anant-se d'aquí es van a estalviar un porró de lliures esterlines, que ja no hi haurà cap emigrant, que la Unió Europea és el seu enemic ...", ha manifestat.
Rajoy ha dit que Espanya és un dels millors països del món, el més descentralitzat, amb una sanitat gratuita, on millor es viu, bla, bla, bla...., i en ser preguntat pel conflicte català, Rajoy ha dit: Estan sortint nacionalismes populistes a tot Europa, hi ha afegit: El nacionalista es creu que el lloc on ell ha nascut és el millor del món" Al que Gonzalez li va etzibar. Aixó és el que acabas de dir d'Espanya. (1:04:30)
I d'això es tracta, només que Rajoy no ho sap, s'està definint com a nacionalista populista i no se n'assabenta, i aquest és realment el problema que tenim perquè hi pugui haver un diàleg constructiu.