El regal més polèmic de Nadal és un clauer que dóna descàrregues elèctriques als que et poden contagiar el cóvid. De fet més que un regal per l'amic invisible, seria un regal per l'enemic invisible. Grans magatzems i botigues comencen a retirar la “eina de distància social” després de rebre queixes de clients; encara es pot comprar per internet. Costa 10 euros i es diu "eina de distància social" o "social distance zapper". És una mena de clauer extensible que dóna una descàrrega elèctrica de 4.5 volts a qui s'acosta massa. El seu fabricant, una empresa nord-americana de regals, proposa utilitzar-lo per fer "complir de manera divertida amb el distanciament social" imposat per les restriccions del coronavirus. S'ha estat venent, segons ha comprovat CAS OBERT, el canal de recerca i esdeveniments de Premsa Ibérica, en pàgines web i, fins fa uns dies, a grans magatzems i botigues de tot Espanya.

Aquest clauer elèctric, que es ven a tota la Unió Europea, els Estats Units i el Canadà, posa a les mans del seu propietari sotmetre petites descàrregues elèctriques a qui consideri que se salta la distància social o la bombolla preventiva contra el cóvid. "Mantén tothom a una distància segura", s'anuncia. Cap en una butxaca (fa set centímetres), però és extensible i arriba fins als 63 centímetres, com una mena de bastó. Funciona a piles i té un botó per activar la descàrrega elèctrica contra qui s'aproximi més del compte i provocar-li una paràlisi muscular temporal i localitzada. Els seus fabricants adverteixen que no s'han d'utilitzar contra menors de 14 anys ni persones que pateixin patologies mèdiques.

CAS OBERT ha comprovat com aquesta eina es venia encara aquesta setmana a botigues espanyoles i s'oferia com a "regal original" per Nadal en pàgines web de grans magatzems i tota mena d'establiments. Dimarts, 30 de novembre, ja estava esgotat en diversos, que oferien als seus clients, això sí, la possibilitat d'encarregar-lo per poder adquirir-lo d'aquí uns dies.

Tot i això, alguns dels centres comercials on es promocionava i es venia han començat a retirar aquesta eina de distància social de les seves ofertes nadalenques. Un reporter d'aquest canal la va voler comprar i li van explicar que el producte ja no estava disponible perquè "diversos clients s'han queixat que fa rampes". Aquesta decisió s'ha produït després que desenes de persones denunciessin, a través de les seves xarxes socials, la venda del producte a diferents botigues espanyoles: "No és Fake news o un muntatge. El podeu comprar a la web", escrivia la setmana passada un usuari a Twitter. Un altre home li va respondre: "Això és una arma, denuncia Consum!". 

El social distance zapper també ha generat crítiques entre alguns negacionistes del còvid, que aquests dies s'expressen així a la xarxa: "Venen implements globalistes perquè els covidians donin descàrregues a qui no respecti distància de seguretat. El que faltava, temorosos i armats" ; "venen porres elèctriques per guardar la distància social, els assassins creadors de la dictadura sanitària van a totes". Encara segueix sent possible comprar aquest polèmic regal nadalenc a diferents portals web. En un d'ells, s'ofereixen els avantatges del producte amb certa ironia: "Algunes persones semblen no entendre què són dos metres de distància. Algunes persones només necessiten electrocutar-se lleugerament".

Una altra oferta el defineix com a "eina telescòpica de butxaca" i defensa els seus avantatges. Indica que "amb una petita descàrrega elèctrica (zap) a qualsevol idiota prou ximple per entrar al teu espai personal", ja no caldrà "entrar en una discussió inútil sobre covid 19 amb un complet estrany. Només, ZAP!".

Anem de Guatemala a Guatepeor, i compte que ja em veig a venir que aquest Nadal sovintejaran les descàrregues a dojo de manera indiscriminada. Algú encara prendrà mal.