Fa tres anys vivíem tots tan tranquils, brindant per l'any que estàvem a punt d'estrenar, sense sospitar que s'havia iniciat el compte enrere perquè un virus desconegut eliminés diversos milions de persones de la faç de la terra i alterés per sempre la nostra forma de vida. La paraula pandèmia ens sonava molt llunyana, aplicable només a distòpies de ciència ficció. En sortirem millors i més forts ens dèiem, però no ha estat així, tres anys més tard, les noves distòpies amplien el repertori clàssic de malediccions; als ja habituals apocalipsis causats per l'energia nuclear i el terrorisme internacional s'hi han afegit els provocats pel canvi climàtic, el conflicte d'Ucraïna, el ressorgiment de la covid a la Xina, la Gran Apagada energètica europea i el col·lapse d'internet. Ignació Martínez de Pisón reflexiona sobre que pasaria quan nosaltres no hi siguem, una possibilitat que cal tenir en compte.
Els cineastes, que solen detectar els temors més profunds de l’ésser humà, han tornat a explicar històries de catàstrofes com les que van proliferar durant la guerra freda o després dels atemptats de les Torres Bessones. Les noves distopies amplien el repertori clàssic de malediccions: a les ja habituals apocalipsis causades per l’energia nuclear i el terrorisme internacional s’hi han afegit les provocades pel canvi climàtic, la Gran Apagada (així, amb majúscules) i el col·lapse d’internet.
El que indiquen aquestes pors profundes és que l’ésser humà és cada cop més conscient de la seva pròpia vulnerabilitat. Cal preguntar-se si la pandèmia ha estat com un crit de socors, una advertència que ens ha enviat el planeta per queixar-se de com de malament que el tractem. Si ens sembla que les pandèmies són fenòmens anòmals, excepcionals, és perquè no parem atenció als científics, per als quals només es tracta d’un mecanisme de correcció habitual dins la natura, si fem cas a Alan Weismann.
Quan una espècie animal creix fins a l’extrem d’amenaçar els delicats equilibris del planeta, aquest ha de fer alguna cosa per posar-li fre. El problema, en efecte, és que som massa i ens hem tornat perjudicials per al nostre entorn. Fa unes setmanes es va arribar a la xifra dels vuit mil milions. Una autèntica barbaritat (i, malgrat tot, la notícia es va celebrar amb alegria, com quan arriba un nou nen a la família).
Al seu llibre 'El món sense nosaltres', Alan Weisman es preguntava fa uns anys com reaccionaria la natura si els éssers humans desapareguéssim del planeta. Una de les seves hipòtesis era precisament la d’un virus específic que ataqués la nostra espècie sense afectar les altres, que no trigarien a envair els nostres espais desocupats: no els recorda això el mateix coronavirus i les primeres setmanes de confinament, quan els animals salvatges s’aventuraven fins al centre de les ciutats i tornàvem a sentir els cants dels ocells enmig d’un silenci de ciment i asfalt? La natura ens ha enviat una pandèmia per dir-nos que, quan nosaltres no hi siguem, no trigarà a recuperar els seus hàbits mil·lenaris i a tornar a ser la que era.
Oi, estimat lector, que una ciutat com Nova York sembla sòlida, consistent, feta per aguantar el pas del temps? Doncs sàpiga que si els seus túnels del metro no s’inunden és perquè hi ha 753 màquines bombant aigua constantment. Si algun dia desapareguessin els novaiorquesos i aquestes bombes deixessin de funcionar, les aigües subterrànies tardarien dos dies a engolir la xarxa de túnels. Després la falta de manteniment faria que esclatessin canonades, rebentessin juntures, caiguessin teulades. Les espècies vegetals creixerien sense control entre la runa i, amb un terra cada vegada més ric en nutrients, l’increment de la biodiversitat s’ocuparia de fer la resta. Resultat: en un període inferior als dos segles no quedaria ni rastre de Nova York.
Per descomptat, en el medi rural el procés seria molt més ràpid. Un exemple que esmenta Weisman sobre la capacitat de la natura per regenerar-se és el de la zona desmilitaritzada que separa les dues Corees, una franja de terra de 240 quilòmetres de llarg per quatre d’ample on fa setanta anys que l’ésser humà no posa el peu. La natura es va afanyar a recrear l’hàbitat primigeni, i molt aviat en aquella terra de ningú hi van trobar refugi espècies animals que a la resta d’ Àsia estaven condemnades a l’extinció. Quina paradoxa que una sagnant guerra fratricida i una postguerra interminable i atroç hagin donat lloc a una pacífica reserva per a la fauna amenaçada!
Ya no me preocupa como cuando era joven. Ahora el problema es cómo pasaré el tiempo del fin y cómo haré para no dar por saco a los que me rodean, esa es mi verdadera preocupación.
ResponEliminaLo demás són flors i violas.
Si t'abelleix, llegeix el llibre de Weismann, no sé si és a la biblioteca, a l`enllac el tens en pdf.
ResponEliminaSalut.
Ok , Gracies
EliminaEste artículo nos viene a decir que en realidad, nada nuevo bajo el sol, porque lo que vemos hoy como extraordinario, ha venido sucediendo desde que le mundo es mundo. Su forma de autoregularse. La gripe española fue otra pandemia exactamente igual a la que hoy padecemos del coronavirus, antes fue la del VHS, solo que como solo atacaba a un colectivo concreto no generó tanto pánico. La Naturaleza es sabia y nosotros unos soberbios al suponer que con todos los avances científicos a nuestra mano vamos a controlarla. Quizá todo se trate de asumir nuestra contingencia y fragilidad, vivir con miedo no fue, ni nunca será una buena alternativa, hay que asumir que aquí estamos de paso y nada más, cuando llegue la hora- que llegará- irnos con la mayor serenidad, el menor sufrimiento e intentando haber hecho el menor daño posible al Planeta y sus habitantes.
ResponEliminaMuchos besos y buen penúltimo día! ; )
Asumir que aquí estamos de paso..., y adaptarnos al entorno que nos toque. Fíjate como los del cava estan comprando terrenos a 1000 metros de altura, preveyendo el aumento de las temperaturas.
ResponEliminaUn penúltimo abrazo.
Qué previsores! no tenía ni idea, aquí en mi zona ( Baixo Miño) todas las bodegas y hay muchísimas, las estáis comprando vosotros ( Freixenet, Codorniú, Torres o Jaume Serra ) así que la mitad del cava se hará con uva gallega ; ) aun te quedan abrazos hoy para mi, o ya superé el cupo jajaja
ResponEliminaVenga, el último del penúltimo día !!
¿Sabes que el mejor jamón de bellota de España se hace en León por un joven catalán?., uno de los mejores, que es más correcto.
EliminaHace ya algún tiempo te comenté que existe una serie documental de Canal de Historia, con ese mismo nombre.
ResponEliminahttps://www.bing.com/search?q=el+mundo+sin+nosotros+documental&form=ANNTH1&refig=370d9c26d6d64c5eade743dea6c82cc6
Impresiona mas verlo en una recreación informatica que imaginarlo.
No te lo pierdas.
Jo crec que, passi el que passi, sempre quedarà algú, el darre home.
Eliminahttps://vajavaja.blogspot.com/2007/12/el-darrer-home.html
Veus? Aquest (Weismann) sí que ha descobert la sopa d'all. Que al planeta li importa una merda si estem o no, ja ho sabia Carlitos Darwin i probablement ho sabia perquè ja feia temps que se n'especulava.
ResponEliminaSi però fa molt de temps que la va descobrir, ves que no la inventés ell.
EliminaPer cert, avui casualment acabo de demanar el llibre de l'Edual Carbonell "El futur de la humanitat" a veure que diu el senyor del salacot
ResponElimina