El col·lapse del Silicon Valley Bank està tenint un efecte a les cotitzacions dels bancs de tot el món. També a Espanya. Les entitats financeres estan patint un dilluns complicat als mercats amb fortes caigudes que estan generant una jornada difícil per al selectiu borsari espanyol, l'Ibex 35, que retrocedeix més d'un 3% les primeres hores de cotització, després d'haver confirmat la caiguda de un segon banc als Estats Units, el novaiorquès Signature Bank.

Els bancs suposen sis dels 35 valors del selectiu borsari espanyol, sent el sector amb més pes en aquest. Aquesta realitat havia empès l'Ibex 35 a la seva caiguda més gran en cinc mesos. Tot i que la situació s'ha suavitzat a mesura que avançava la sessió borsària cap a una caiguda més moderada, encara que igualment significativa.

Tots els bancs encapçalen la caiguda borsària a Espanya. Sabadell, que venia de ser el valor estrella de la banca el darrer any, és ara el més castigat amb una caiguda que supera el 9%. El segueix Bankinter, que en deixa més d'un 7,4%. Santander cedeix més del 6,8%. CaixaBank, Unicaja o BBVA cauen entre un 5% i un 6% a Borsa.

El panorama que es dibuixa a la banca espanyola és el que s'està veient a la resta dels bancs europeus. En el cas dels bancs italians, en superar-se les dues primeres hores de negociació, els títols de Bper Banca reculaven un 8,70%; els de Banc BPM un 7,84%; UniCredit un 6,79%; FinecoBank, un 6,80%; Intesa Sanpaolo un 6,63% i Banca Mediolanum un 5,76%.

De la seva banda, entre les entitats bancàries que formen part del Dax de la Borsa de Frankfurt, els títols de Commerzbank cedien un 11,35% i els del Deutsche Bank un 6,40%, mentre que al Cac 40 de la Borsa de París les accions de Société Générale perdien un 5,74%, mentre que les de BNP Paribas baixaven un 5,51% i les de Credit Agricole un 4,28%.

Altres grans bancs europeus com els holandesos ING Group i ABN Amro també es veien afectats per la incertesa i es deixaven un 7,43% i un 6,39%, respectivament, mentre que els austríacs Erste Group i Raiffeisen cedien un 6,57% en el cas del primer i un 4,98% al del segon. Per la seva banda, el belga KBC reculava un 6,27%.

Fora de la Unió Europea, a la Borsa de Londres, els títols del banc Standard Chartered perdien un 5,65% del seu valor en les primeres hores de negociació, mentre que Barclays cedia un 4,90% i Lloyds un 3,57% . En el cas de l'HSBC, les accions del banc europeu més gran per actius baixaven més d'un 4%, després que l'entitat hagi adquirit la filial britànica de l'SVB per una lliura esterlina. Alhora, el banc suís Credit Suisse patia un nou correctiu en baixar un 10,42% per cotitzar en 2,25 francs per títol, després d'arribar a caure al començament de la jornada més d'un 15%, mentre que la cotització de UBS patia una reculada del 6,10%.

Fins ara han estat dos els bancs afectats per la crisi que recorre els EUA, encapçalada pel Silicon Valley Bank. El grup bancari ha entrat en col·lapse per les pèrdues generades per la gestió dels dipòsits després de la pujada dels tipus dinterès. S'ha vist arrossegada una segona entitat, la novaiorquesa Signature Bank. Un altre banc amb característiques similars First Republic s'ha vist afectat per caigudes de més del 60% abans de l'obertura del mercat als Estats Units.

Després de la venda de la filial britànica de Silicon Valley Bank a HSBC, l'Autoritat Federal de Supervisió Financera (BaFin) d'Alemanya ha imposat una moratòria a la societat del banc al país a causa del risc per al compliment de les obligacions amb els creditors i ha ordenat el tancament als clients de la sucursal al país del banc banc nord-americà, subratllant que “no té rellevància sistèmica”.

Dos conceptes a tenir en compte:

  1. La borsa és en mans d'un grup de psicòpates (Xavier Sala i Martin)
  2. No hi ha res més covard que un milió de pessetes. (Fabià Estapé)

És la fragilitat dels diners, dins i fora del sistema capitalista. Sentint veus autoritzades (no d'experts, sinó d'entesos) sembla que venen problemes, no com el 2008, però la pujada dels tipus d'interès, ha reduït el marge de maniobra dels passius i els marges d'error. Silicon Valley Bank només és el començament, en cauran més. Però tranquils, Joe Biden ha sortit als mitjans per tranquil·litzar a la ciutadania. "El sistema bancari es segur", ha declarat.