La fundació Maldita.es –amb el suport de Google News Initiative– ha posat en marxa un BuloBús, un microbús que començarà des d'aquest dimarts la ruta per 20 municipis rurals per acostar l'alfabetització mediàtica als pobles d'Espanya i lluitar així els bulls i estafes en xarxes socials, com han explicat aquest 10 d'abril a la presentació d'aquesta iniciativa. Amb aquesta iniciativa, que porta per lema BuloBús: Ruta contra la desinformació, es busca ajudar la ciutadania a detectar bulls i estafes que circulen a internet i xarxes socials a través de jocs, teatre i activitats didàctiques, entre l'11 d'abril i el 20 de maig.
"És molt important que tinguin aquestes eines perquè la base de la presa de decisions és la informació contrastada. Tothom està connectat a internet, no cal que sigui a les xarxes socials, els bulls t'arriben al mòbil, com més coneguem a prop de tot això, més difícil és que ens la colin", ha afirmat la portaveu del Bulobús, Marina La Calle. Per això, posaran a disposició dels ciutadans un estand informatiu al mateix microbús on viatjaran periodistes i experts de la fundació o un punt d'ajuda, operatiu entre les 10.00 i les 14.00 hores, i que se situarà en un lloc públic i cèntric dels municipis visitats, des d'on oferiran materials didàctics i manuals d'ús adaptat als més grans.
Per això, la iniciativa també contempla atendre de manera personalitzada aquelles persones que ho requereixin per resoldre les dificultats de la tercera edat en l'accés i l'ús de les tecnologies digitals, que fan que aquest col·lectiu sigui més vulnerable en la desinformació i les estafes. D'altra banda, es realitzarà un taller per a joves sobre desinformació i ciberseguretat als instituts d'aquests municipis per a alumnes d'entre 14 i 18 anys, així com una obra de teatre i un joc (entre les 17.00 i les 18.00 hores) per tal de divulgar els perills de la desinformació i les seves conseqüències, i oferir claus i materials per identificar els bulls i estafes i mantenir així una sana convivència digital. Aquesta obra de teatre estarà narrada per la periodista Julia Otero.
Els experts de la Fundació Maldita.es també proporcionaran consells personalitzats i les eines tecnològiques i periodístiques necessàries per protegir-se d'aquests atacs, com ara el chatbot de fact-checking de WhatsApp de Maldita.es. A més, a través d'un codi QR o guardant-ne el número a l'agenda del dispositiu mòbil, els ciutadans podran verificar automàticament els bulls i rebre un resum de desmentits del dia, en text o àudio.
La primera parada d'aquesta caravana tindrà lloc a La Roda (Albacete) aquest 11 d'abril, en una ruta que continuarà per Cieza (Múrcia) el dia 13 i Burriana (Castelló) el proper 15 d'abril. Posteriorment, recorrerà Torredembarra (Tarragona), el 17 d'abril; Calatayud (Saragossa), el 19 d'abril; Alfaro (La Rioja), el 21 d'abril; Barañáin (Navarra), el 22 d'abril; Llodio (Àlaba), el 24 d'abril; Castro Urdiales (Cantàbria, pendent de confirmació), el 26 d'abril i Langreo (Astúries), el 28 d'abril. Ja al maig visitarà Mora (Toledo), el 3 de maig; Herència (Ciudad Real, pendent de confirmació), el 5 de maig; Linares (Jaén), el 6 de maig; Montoro (Còrdova), el 8 de maig; Calamonte (Badajoz), el 10 de maig; Barcarrota (Badajoz), l'11 de maig; Béjar (Salamanca), el 13 de maig; Toro (Zamora), el 15 de maig; Allariz (Ourense), el 16 de maig i Bueu (Pontevedra), el 19 de maig.
"S'ha d'anar en persona a l'Espanya rural, és una oportunitat per arribar-hi directament i ajudar-los a desmentir els bulls que arriben al mòbil. Es tracta que aprenguin a identificar-lo, una cosa és no ser nadiu digital i una altra que la tecnologia no estigui present al teu dia: ara tothom té un mòbil”, ha destacat la CEO de la Fundació Maldita.es, Clara Jiménez Cruz.
Segons el Digital News Report 2022 de l'Institut Reuters, el 62% dels espanyols estan preocupats per la difusió de desinformació en línia. En la mateixa línia, una enquesta publicada per l'INE el 2021 constata que el 35,4% de les persones que no verifiquen possibles crits reconeixen que no tenen els coneixements necessaris per fer-ho, xifra que augmenta fins al 50,4% entre els més grans de 65 anys. A més, més de dos milions de persones viuen en municipis rurals de menys de 10.000 habitants.
"Es parla molt de l'alfabetització mediàtica a les escoles, però nosaltres volem prestar atenció a les persones grans que viuen en municipis rurals, que se senten desprotegits davant la desinformació en línia i que no senten que tinguin aptituds digitals per confrontar-la. Aquest BuloBús anirà de poble en poble, fent servei públic allà on són, per atendre'ls”, ha assenyalat Jiménez. Per part seva, el director de Google News Initiative, Matt Cooke ha afirmat que, durant els últims anys, "s'ha demostrat que és més important que mai que les persones accedeixin a informació precisa i que puguin distingir els fets de la ficció". Cooke ha afegit que així s'asseguren que la ciutadania "tinguin accés a les habilitats i tecnologia per ajudar a combatre la desinformació".
Aquest projecte s'emmarca en l'aposta de Maldita.es per promoure l'alfabetització mediàtica entre els ciutadans de totes les edats i àmbits socioculturals. Cada any, Maldita.es forma més de 2.000 persones, a través de cursos i tallers específics per a gent gran, estudiants, joves o professionals per millorar la seva capacitat d'identificar la desinformació.
Tot i que amb un biaix diferent, a Colòmbia tenen el biblioburro, més modest però també més emotiu i proper.
No la llames España vacía, llámala España abandonada. Infolibre
No la llames España vacía, llámala España abandonada. Exacto¡
ResponEliminaTambé hi ha una Catalunya abandonada.
EliminaMe parece genial la iniciativa , otra cosa es q de verdad se puedan controlar los bulos y la desinformación intencionada q circula en internet , eso sí, muy mal , por Galicia parece q no pasa :(
ResponEliminaMuchos besos de verdad verdadera aunq sea virtuales
Los de Maldito bulo llevan ya mucho tiempo desmintiendo bulos, solo que el problema reside en que siempre anda uno por detrás del bulo, y la gente se queda con del bulo inicial. Aún hay quien cree que la gestión de las residencias de la Comunidad de Madrid en la pandemia,, era de Pablo Iglesias, y no era así, sino que era responsabilidad de la Comunidad de la señora Ayuso.
EliminaUn Abrazo virtual y virtuoso.
Me parece una buena iniciativa, pero por desgracia las mentiras siempre dejan un poso de dudas y desconfianza.
ResponEliminaSaludos.
Ja, però val més això que res. I és interessant en el sentit que consciència a la gent del fet que constantment la volen enganyar
Eliminaque comiencen mirando la prensa del regimen y favorable al NWO
ResponElimina