María Gámez va ocupar el càrrec de Directora General de la Guàrdia Civil des del 17 de gener del 2020, fins al 22 de març del 2023. Amb el seu nomenament, a proposta del ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, i acceptada per la ministra de Defensa, Margarita Robles, la política malaguenya es va convertir en la primera dona al capdavant d'aquesta institució amb 175 anys d'història. El 22 de març de l'any passat, Gámez va presentar la seva dimissió voluntària després de fer-se públic que el seu marit havia estat imputat en una causa judicial. Una imputació que ella sempre va qualificar d'injusta, però que va acatar sacrificant el càrrec per no danyar la família, el propi cos de la Guàrdia Civil i el Govern d'Espanya.
Ara, el temps li dona la raó quan defensava l'honestedat de la seva parella i la justícia declara innocent de manera contundent el marit. Cas tancat. Això sí, el mal de tota mena que aquest error judicial li ha comportat Qui ho repara? Qui i com se li elimina el mal reputacional, familiar i polític causat? Com es torna al seu estat una brillant i fulgurant carrera política truncada per una decisió judicial errònia? Aquestes preguntes i altres trufades de reflexions molt serioses sobre la política i aquests riscos són desgranades en una carta que María Gámez ha fet pública per defensar tant la seva trajectòria com la innocència qüestionada del seu marit.
Ja en el moment de la dimissió voluntària com a responsable de la Guàrdia Civil, el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, va qualificar la seva renúncia com un “exemple d'honestedat, de lleialtat a uns principis i de decència democràtica”… i no li faltava raó. A la missiva publicada a les seves xarxes socials, l'exdirectora general de la Guàrdia Civil planteja la seva anàlisi personal i el fet de la necessitat de buscar alternatives que evitin el que qualifica "d'experiències tan injustes" com les sofertes per ella i el seu entorn familiar. En aquest sentit, creu que “seria desitjable que tots féssim una seriosa reflexió col·lectiva sobre això, i explorem com evitar-ho. Ens hi va la democràcia”, a més del mal que ha generat aquesta situació tant en l'àmbit “personal, familiar, reputacional i professional al seu marit, ella i els seus fills, cosa que entén que “no tindrà mai reparació possible”. Gámez recorda a la carta que després de conèixer que el seu marit estava imputat en una causa judicial, sempre va confiar totalment en la seva honestedat i innocència. És aquí quan fa esment en el fet que encara que la causa no guardava cap relació amb la seva activitat ni amb les seves responsabilitats polítiques, va prendre “aquella decisió per no perjudicar la meva família ni a la mateixa Institució de la Guàrdia Civil, i també amb això govern d'Espanya”. “Era conscient que mantenir-me al càrrec en aquestes circumstàncies seria utilitzat en contra de tots ells. 15 mesos després d'aquesta imputació, la justícia ha dit que no hi ha res i ha acordat l'arxiu de la causa. És més, s'ha anul·lat la providència per la qual se'l va declarar imputat; és a dir, que mai se'l va haver d'imputar".
Subraya Gámez que s'ha pres un temps de reflexió abans d'escriure aquestes línies, “perquè lamentablement aquesta 'pràctica' o altres semblants, s'han fet servir abans que amb mi, amb altres persones de l'àmbit polític, i molt especialment amb companys del meu partit amb els que vaig compartir part de la meva vida política, a Andalusia, i que han patit més escarni que el que a mi m'ha passat, per enrojolar els que creuen en la democràcia. És lamentable que no sembli possible res més que fer que contemplar aquest escenari, atònits, davant de tot el que està passant. També sembla que continuarà passant, si res ni ningú ho impedeix”. Continua justificant la raó de la carta. “Però aquest temps de silenci per part meva necessita tancar-se amb aquestes meves lletres, perquè crec que he de contribuir a posar-ho en relleu, expressar-me en primera persona, i tancar per a mi i per als meus un capítol molt dolorós”.
Tot i tancar-se el cas, afirma que el dany causat ja és irreversible. “Com que és fàcilment imaginable, el mal que tot això ha comportat en el pla personal, familiar, reputacional i professional, el meu marit i a mi, i els nostres fills, no tindrà mai reparació possible. Aquesta imputació, ara anul·lada i arxivada, em va obligar a dimitir i abandonar la meva trajectòria política de què em sento molt orgullosa”. Prossegueix la seva carta amb una altra reflexió important “M'entristeix profundament que l'exercici de la política, i lamentablement més quan l'exerceix una dona, i tenint en compte que l'exercia com a primera dona al càrrec a la història de la Guàrdia Civil, hagi de comportar un cost tan elevat a partir de la imputació d'un familiar, ara anul·lada”.
Mitjans de comunicació i informacions falses. Fa esment a un tema d'actualitat com són les falses notícies d'alguns mitjans de comunicació. “Sabem que, per desgràcia, aquesta informació que tanca per fi aquest penós episodi, no té ni tindrà la rellevància ni l'espai als mitjans de comunicació que van tenir les notícies que es van publicar arran de la imputació que mai no es va haver de produir. També ens temem per endavant que els que van difondre informacions falses i els que van menysprear completament la presumpció d'innocència que mereix qualsevol persona, ni rectificaran ni es desdiran mai. Lamentablement hem conegut altres casos semblants en què la manca de professionalitat i la mala fe s'han acarnissat amb persones que sempre han volgut exercir la política honestament”. Per a la qualitat democràtica d'un país, i perquè ningú no tema que l'exercici de la política pugui acabar amb experiències tan injustes com la que la meva família ha patit, i la que han suportat altres responsables polítics, seria desitjable que tots féssim una reflexió seriosa col·lectiva sobre això, i explorem com evitar-ho. Ens hi va la democràcia.
La humanitat i l'amor a la seva família, a qui fa referència diverses vegades a la carta, ja l'esmentava María Gámez en una entrevista a ElPlural.com, realitzada poc després del seu nomenament, quan afirmava davant l'arribada de les vacances: “El que més desitjo és abraçar els meus i poder-ne gaudir. Ells són el meu far, en tot cas. No importa el lloc, qualsevol lloc de Màlaga serà bo per fer-ho. Les meves expectatives no són diferents de la de qualsevol altra persona que ara mateix està lluny dels seus, comprovar que tots estem bé i tornar a la normalitat”. elplural.com
?Injusto?.Puede ser,necesario lo fue.Aqui no estamos hablando de políticos de aluvión, que hoy lo son y mañana otra cosa.Es el Instituto de la Guardia Civil,formado por personas que se juegan la vida,que tienen que dar ejemplo continuo,de honestidad por un sueldo de funcionario.Ni la menor duda,que menoscabe al cuerpo.
ResponEliminaEn tiempos de Felipe,ocurrió el caso de Luis Roldan,que no puede repetirse,hizo mucho daño,en la moral de los guardias.Ya se que tú te metes a veces con los guardias, es normal,todos recordamos las multas,por cualquier detalle,en las carreteras de entonces.
Saludos
No lo has entendido, la imputación a su marido era falsa. El objetivo, la dimisión de ella, es una precuela del caso Begoña/Sánchez, lo que comentaba ayer de judicializar la política. Se cobra víctimas inocentes como es el caso de Maria Gámez y su marido. El objetivo, ya lo ves, la señora Gámez tuvo que dejar su cargo. Misión cumplida.
ResponEliminaSALUDOS.
Habrá que resituar a una persona inocente, que dimitió de su cargo por no hacer mal en el cuerpo en un lugar de confianza, dado que ha demostrado su honradez. Creo.
ResponEliminaA estas alturas,ya se perfectamente la intencionalidad de tus escritos y de las fuentes periodistas que usas.Lo respeto,pero la mayoría de veces no estoy de acuerdo,pero participo, porque se trata de leer diferentes ideas,con respeto,la vida del jubilado así es más entretenida.
ResponEliminaDejo el tema de Begoña,está en jucio,en el fondo no me interesa mucho.En el caso de la Guardia Civil,es diferente,es un cuerpo que puede ser afectado en lo que dura las intervenciones judiciales,sus componentes tienen que salir a la calle cada día y no puede haber la menor duda en su moralidad.Asi que hizo bien la señora política en dimitir,la política no es vital como trabajo y seguro que el partido le ayudó a encontrar otro.
No tiene nada que ver con el caso de Begoña,no manda sobre un cuerpo armado.
Saludos
Usted perdone, uso diferentes fuentes, lo que no uso son fuentes difamatorias como las que dieron lugar al caso de esta señora. El Mundo, el confidencial, ABC, OKDiario, el Español, no son fuentes fiables, son vomitorios no contrastados de bulos. El problema del caso de la Señora Gámez es que tuvo que dimitir por una denuncia falsa sobre su marido, porque a alguien le pareció que este había cometido alguna irregularidad, lo que no era cierto, según se ha demostrado. Aquí tuvimos el caso de Jordi Cañas de C,s acusado injustamente, y tuvo que dimitir, en ambos casos el daño ya está hecho, un daño irreparable, como por cierto sucedió con la cuenta falsa de Trias en Suiza. Y aqui nadie responde por esas falsefdades.
EliminaSaludos.
No ho crec, ja van passar a Castella-lleó i Galícia dos casos similars i no hi va haver reparació. I a casa nostra tenim el cas Trias, i el cas Cañas de Cs, que tampoc varen tenir reparació, el mal ja s'havia fet i l'objectiu aconseguit. És la judicialització de la política que comentava ahir.
ResponEliminaYa lo sé Francesc,pero son casos diferentes e injustos,que necesitan reparación. Pero en el caso de la Guardia Civil,fue ella la que no tardó en dimitir en sus propias palabras para no hacer daño a la institución eso la honra, a mi forma de ver.
ResponEliminaSaludos
Pero lo que hay que contemplar, es ¿por qué causa dimitió?, por una denuncia que resulto ser falsa. Ese era el objetivo y no otro. Otro caso, la denuncia a Begoña de Manos Limpias con unos recortes de diarios y digitales, no tenía que haberse admitido a trámite, la ley es clara en este sentido, para denunciar a alguien hace falta algo más que unos recortes de medios públicos o privados. Claro que la honra su dimisión, pero no debía haberse producido en un país serio.
ResponEliminaTenía claro que lo mio era la tecnología y la ciencia,de pequeño.Ahora tengo un nieto que he traído a Córdoba que dice que quiere ser rico,tener una casa con piscina y un perro.Nunca me gustó el Derecho.Ya veo que a ti te encanta,sabes más que yo en ese apartado,seguro
ResponEliminaSaludos
Tu nieto apunta maneras, lo que no se es si son buenas o malas. El tiempo lo dirá.
ResponEliminaNo me gusta nada el derecho ni la Justicia, nadie está capacitado para decidir sobre la vida de otras personas, nadie debería poder juzgar a nadie, quizás una IA, aunque estaríamos en la misma tesitura.
Saludos.