Espanya envelleix. Els més grans de 65 anys sumen més de 10 milions, el 20,5% de la població, i arribaran al 30% els propers trenta anys, segons l'última projecció de l'Institut Nacional d'Estadística (INE). En només deu anys, aquest col·lectiu creixerà pels boomers de la dècada dels seixanta i obligarà l'administració a adaptar els serveis públics i, especialment, la salut per atendre'ls. Aquest tsunami d'usuaris arriba en un moment dolent per a la sanitat pública. Falten professionals i molts dels nous graduats emigren a la recerca d'un salari millor. Al costat dels pacients, les esperes s'enquisten: 94 dies de mitjana per veure un especialista o fer una prova diagnòstica i 121 dies, per passar pel quiròfan. L'atenció primària no és millor. Sis dies de mitjana, quan es recomana un màxim de 48 hores. Aquesta situació explica per què augmenten les assegurances mèdiques privades. En els darrers quatre anys, la xifra d'usuaris de mútues s'ha incrementat un 17% i ara sumen 12,4 milions, un 25% de la població. I tots ells, naturalment, continuen pagant per la sanitat pública. Si demà tots aquests mutualistes renunciessin a la seva pòlissa, el sistema de salut col·lapsaria. “Que tanta gent tingui una assegurança privada indica que alguna cosa no funciona, que no fem allò que la gent espera”, afirmava ahir a La Vanguardia, Manel del Castillo, president del comitè d'experts que treballa en la reforma de la sanitat pública per encàrrec de la Generalitat. Per tot això, dol llegir la informació que publiquem avui a la secció de Societat que alerta que les mútues tripliquen el preu de les pòlisses als més grans de 65 anys o els expulsen si generen molta despesa. Tristament, ho resumeix avui a la vanguardia, el sociòleg Alfonso Durán-Pich: “Molts creuen que els grans molesten”.
L'administració hauria d'intervenir per evitar abusos a la gent gran. Amb una sanitat pública en baixa forma i amb la privada mirant només pel negoci, quina sortida queda a aquest important col·lectiu de la societat? L'administració hauria d'intervenir ja sigui recolzant-se a la privada on no arribi la pública, compensant les pòlisses o, directament, evitant abusos als nostres grans que, tinguem clar, no molesten. Van ser i són sustentació de moltes famílies gràcies al seu esforç.
La pensión es la garantía transversal de que muchas familias puedan llenar la nevera.
ResponEliminaNo sólo de ella viven los pensionistas, viven muchos hijos y malviven muchos nietos.
Se cobra por igual , el veinticinco, que debería ser consagrado como día de la Salvación, tanto en Úbeda como en Porriño, en Vic, antes Vich, que en Trujillo, y en Guadarrama como en Ceuta.
Las Mutuas son gusanos del sistema, y no se deberían de permitir, pero la sanidad , al menos la que yo conocí, está como el Imperio Romano, en plena decadencia.
No me pongo más con el tema que me enervo. Pero que conste en acta, soy de los últimos beneficiados de una parida digna de todo elogio, sucesora, e imitadora de la de Bismarck, man que les pese a muchos, algo que me huelo, jamás volverá a repetirse en la sociedad. Es digna de estudio.
Yo no tengo con esta sanidad, mas que parabienes y agradecimientos.
Salut
Aquest article ve com a complement de l'anterior. En mans d'aquests experts de Cairos estem. A veure si se'n surten de l'atzucac.
ResponEliminaTu pilla una enfermedad degenerativa y verás los nobles y eficaces que son las mutuas (pa lo suyo, claro). Pilla un cáncer y verás, lo bien que te lo pasas (o tú o tus familiares) perdiendo horas en las ventanillas u oficinas, peleando con los papeleos.
ResponEliminaYo, ahorro para poder dejado pagado (nada de seguros de deceso, que son otros cabrones) un entierro sencillamente digno y ale! a molestar a otro sitio.
Aquí no he parlart en cap moment dels beneficis de les mútues, el millor és la seguretat social. Quan a l'enterrament, fa cinc anys em vaig fer de l'Ocaso, i problema resolt El problema el tenen el que han estat tota la vida pagant a l'Ocaso, que acaben pagant set o vuit enterraments.
ResponElimina