Phil Knight va ser dels pocs que no van gravar-ho. Era febrer i el propietari i fundador de Nike seia escarxofat a primera fila observant com LeBron James superava els 38.387 punts de Kareem Abdul-Jabbar, rècord històric de l’NBA. Es va viralitzar una foto de tots els espectadors presents darrere la cistella (i de Knight). La pràctica totalitat aixecava el mòbil, avui dia una extensió del cos humà.
En un vídeo que corria per les xarxes de fa un any, de la celebració del Cap d’Any passat a París, hi ha imatges com la de la foto que semblen tretes de Black Mirror. Camps Elisis plens de gom a gom. De gent, però també de telèfons intel·ligents, per immortalitzar uns focs d’artifici ballant per sobre de l’Arc de Triomf. “Cap persona gaudint del moment”, va difondre per X el compte @Humans NoContext. No hi ha abraçades allà on arriba la vista un cop acabat el compte enrere cap al 2024. I el més important: no hi ha empatia. Només dispositius ben amunt.
Hi ha escoles a Barcelona on bona part dels pares han deixat de gravar els seus fills cantant nadales. Els centres van anunciar que les enregistrarien. Mòbils a la butxaca, adeu a l’eixam de cuques de llum, i a xalar. Els records poden distorsionar-se. “La memòria pot canviar la forma d’una habitació, pot canviar el color d’un cotxe”, diu Leonard a Memento. Per tant, els records són interpretacions. Una gravació les evita, així que podrien justificar l’ús del mòbil. Però no n’és el motiu. Com a l’escola, tots els assistents a París eren conscients que disposaven d’una millor gravació. Són actes que no s’escapen de les retransmissions televisives. No té cap sentit, doncs, posar-s’hi quan segur que es podrà rememorar l’acte a YouTube, per exemple, si no és que el que mou la majoria és aquell m'agrada d’Instagram que l'omple l’autoestima.
“La intel·ligència natural serà substituïda per intel·ligències artificials que ajudaran la gent, no a assolir la felicitat, sinó a passar l’estona”. Paraula d’Antonio Gala, en una entrevista el 1991, que va viralitzar la setmana passada a Instagram un compte de fans de l’escriptor. Gala deia moltes més coses relacionades que no recull aquell tall –són deu hores d’entrevistes ofertes al seu dia per Canal Sur–. “Per aspirar a la superhumanitat s’està deixant escapar de les mans la humanitat”, diu. I no creia que el progrés tecnològic sense control fos sinònim de benestar: “Paradís i tecnologia són paraules oposades”. És oportuna una reflexió sobre el fet tecnològic i sobre com el concebem per avançar en l’humà, en abraçades. i malauradament, a les celebracions d'enguany seguirà sense haver-hi abraçades a l'Arc de Triomf, de gent que com deia Gala, són incapaços d'assolir la felicitat, ni tan sols ho pretenen, només busquen passar l'estona, o és que potser s'abracen més tard en la intimitat.
Que Paraíso y Tecnología son palabras opuestas,me molesta,cuando toda mi vida me he dedicado a buscar ambas cosas.Desde principios de los cincuenta que hice una pequeña radio galena,que no necesitaba pila,hasta la última torre de ordenador,pasando por mi dedicación a la industria y la enseñanza,que me han dado de comer y bienestar.Siempre he considerado las dos cosas unidas.La mayoría de personas sólo se quedan con la fiesta y la maldad,que puede representar.No se dan cuenta de las enormes ventajas apotadas,sonido,imagen,salud,movilidad un sinfín, que ya no podemos estar sin ellas.
ResponEliminaSiempre escribes o buscas,la parte fea,el vicio de la Tecnología, lo entiendo porque no es tu profesión, pero al menos recuerda,los momentos de alegría que te dio tu primer dispositivo electrónico de música,que muchos de entonces pensaron que era una máquina diabólica.
Busca la parte bonita de la vida
Saludos
Yo tambien me hice una radio de galena. No todo lo que escribo es contra la tecnologia. Sino al mal uso que a menudo se hace de la misma como en este caso.
ResponEliminaSaludos.
No sé de la maldad,para este caso concreto,son expresiones de la persona,ante la belleza.Veo maldad si se emplea contra la honra de las personas como en el caso de fotos no permitidas,pero antes ya se hacían con cámara y antes con dibujos
EliminaPuse esa entrevista de Antonio Gala. Bestial.
ResponEliminaUn abrazo
Muy bien por el Gobern. No podía ser eso en Lengua y Literatura. No solo no dignifica, sino que rebaja.
ResponEliminaGracias por el enlace, lo desconocía.