Adeu al mòbil... almenys al febrer: així és Phone Free February, el repte que anima a reduir les hores de pantalla. Es tracta d'una campanya mundial que cerca fomentar un ús més responsable dels nostres telèfons mòbils. Només durant aquest mes i només per als que creguin que ho necessiten. La campanya 'Phone Free February' llança el repte de desconnectar de la pantalla del nostre mòbil durant el mes de febrer.
Poques persones se sentiran alienes a la trucada de la desconnexió digital. Moltes, en canvi, hauran experimentat la pèrdua de control amb un smartphone a les mans; una consulta concreta, un missatge fugaç, passen a durar un temps inestimat del qual només en som conscients quan arribem a la parada de metro o quan algú requereix la nostra atenció física.
També són físiques les conseqüències d‟aquesta hipnosi autoinduïda. Els psicòlegs adverteixen que el mal ús d'aquests dispositius està associat amb efectes negatius en l'autoestima, la impulsivitat o l'empatia i pot derivar en problemes de son, ansietat i fins i tot depressió.
Sensibles cada cop més a aquests perills sobre la salut, les veus més conscienciades s'eleven i s'organitzen. Entre elles, els responsables de la campanya global Phone Free February, engegada des de l'organització sense ànim de lucre Global Solidarity Foundation.
En un repte limitat en el temps (el mes de febrer) i adreçat als qui busquen reduir l'ús del mòbil, Phone Free February té com a objectiu principal que aprenguem a relacionar-nos millor amb els nostres telèfons intel·ligents i sapiguem renegociar aquesta relació amb ells. Com adverteixen a la web de la iniciativa, el disseny dels smartphones està ideat per mantenir-nos enganxats a la pantalla. Intentar desenganxar-nos passa per seguir alguns consells:
Realment tenim un problema? Una manera de comprovar-ho és saber quant de temps passem amb el mòbil. A Android el podem veure a Ajustaments > Salut digital ia iPhone a Ajustaments > Temps d'ús.
Fora notificacions. Sona dur, però el primer pas ho sol ser. L'aconsellable és desactivar-les totes, per escapar-ne el control. I amb totes ens referim a la vibració, el so, el globus flotant de text i el globus vermell que et diu quants missatges tens pendents de llegir. Tot.
Crea una fricció. Estem tan habituats a treure el mòbil que ho fem de forma automàtica. Una manera d'evitar-ho és posar-hi una resistència inicial. Per exemple, podem reservar una estona cada dia a estar sense mòbil, ja sigui usant la funció de no molestar o deixant-ho a una altra habitació.
Si això et sembla impossible, et crea ansietat o no saps ni per on començar, apunta't al butlletí d'EL PAÍS Zero Notificacions, una newsletter en cinc entregues que arribarà de franc al teu correu electrònic.
El periodista Jaime Rubio, autor del butlletí i expert en les dues coses més importants que necessitaràs per guarir-te: humor i filosofia, se centra en cinc àmbits d'acció:
- El nostre mòbil.
- Les xarxes socials.
- La feina.
- La informació.
- I la nostra privadesa.
És recomanable tenir sempre present que no es tracta només de recuperar la nostra atenció i d'evitar distraccions, sinó també establir prioritats i reservar-nos temps per allò que de veritat volem fer, viure. Bé, ja tenim la iniciativa ximple de torn, "Phone Free February", per suposating en anglès, ye, que queda més fi. Aquesta iniciativa no la seguirà ni Bito Manué, perquè potser Bito Manué sigui una mica ignorant, però el que no és, és gilipuà. Les sepultures són plenes d'actes heroics inútils i també de bones intencions encara més inútils. No són conscients aquests il·lusos que d'ací a quatre dies el mòbil ens l'instalaran per dallonsis, pel rulè com si fos un supositori.
Me apunto...ahora mismo lo pondré en Faceboookss, en equissss, en el blolsss, en linqueteden, y lo pasaré por el wuas wuasss...
ResponEliminaNo cal, nosaltres ja practiquem aquesta abstinència fa molt de temps.
ResponEliminaUna idiotez como la copa de un pino. Ni abstinencia ni mierdas. Ya ni siquiera tengo línea fija (mejor dicho; sí, pero conectada a un aparato de teleasistencia y solo sirve para eso y esperando que algun dia lo mejoren). Para todo lo demás, el móvil.
ResponEliminaUna cosa es la adicción enfermiza (y eso, se educa) y otra negar la eficacia de un sistema que ya hubieran querido para ellos, gentes de otras épocas.
Francamente, en todo esto, veo mucha "pose". Hacerse el diferente. Una chorrada.
Por cierto, si el teléfono móvil produce adicción es por ciertas aplicaciones y plataformas que deberían estar, algunas prohibidas y otras reguladas. Pero ahhh, amigo... ahí hay muchos intereses.
una chorrada, o postureig de gent que s'avorreix.
EliminaNo lo voy a cumplir,separarme de mi tesorooooo,mi tesoro.No le hago daño a nadie,me da compañía, seguridad,compro,vendo,saco billetes,no puedo pasar sin él. Hasta cuando vijilo a mi bebé,dormir tranquilamente,abro tic toc en modo silencio. Qué sería de esas personas,en el metro sin mirar el móvil.
ResponEliminaTambién puedes leer una novela,escuchar música clásica
Saludos
Alguien en el metro lee, o en el tren. No tengo tik tok, ni twitter, si me he enterado del Montoya ese ha sido a través de Rac1. Voy muy por delante en este sentido, quizás porque hace mucho que tuve el primer móvil.
ResponEliminaLo de la música clásica no lo acabo de entender. ¿La música de John Williams es clásica?.
El tic toc,para tiempos muertos va muy bien,hace tiempo que utiliza la IA,detecta tus gustos y te complace.Lo mismo animalitos,que chicas provocadoras,que abogados,politicos .Todo en formato de poco tiempo.Ejemplo:tengo interés por saber si es mejor,bajo el punto de vista fiscal,la herencia,la donación previa o la venta de un piso.Pensando en los herederos. Prefiero la opinión de varios abogados,con ideas claras,sencillas y cortas.Eso lo hace bien TIC Toc
ResponEliminaSaludos
Ja ja ja... estàs ben apanyat
EliminaNo lo sé, nunca he entrado en tik tok, claro que yo no tengo tiempo de tener tiempos muertos.
EliminaYo, como soy de una tribu del Matto Grosso, solo utilizo el TAM TAM ¡¡¡¡
ResponEliminaRecorda el tam tam salvador del conte es veia a venir.
ResponEliminahttps://somnisfugissers.blogspot.com/2014/09/es-veia-venir.html
ja fa temps, pero sí és veia a venir...
EliminaEl tam-tam está bien porque es muy ecológico, pero eso de ir por la ciudad con un tronco y un par de palos... igual alguien puede pensar que es el "caga tió" Y poco práctico.
EliminaDe lunes a viernes llevo dos móviles, el personal y el del trabajo. Mi empresa no deja que en el mismo terminal lleve dos tarjetas por "seguridá" y eso.
ResponEliminaLa verdad que tampoco los miro mucho, solo por las mañanas para leer la "prensa libre" y el "guasap" cuando voy a comer.
El correo electrónico de la empresa lo tengo con sonido diferente y ese si le atiendo y descubres grandes misterios de la Humanidad, "Tus peticiones nunca tienen prisas y las de los compañeros siempre son urgentes". Me parece que sale este domingo en Quinto Quinquenio y eso...
A mi, la verdad, tanta campañita me aburre.
Solo me pregunto ¿quién habrá pagado esto? y temo la respuesta.
Un saludo
Quinto quinquenio no ha dicho una verdad en su vida. Pagar, pagan los de siempre, los pringaos de turno, o sea, nosotros.
ResponEliminaSaludos.