"Illencs fora! Palma és dels alemanys": apareix en una pintada contra els mallorquins a Ciutat. El missatge, escrit en alemany, arriba en un moment de debat polític i social entorn de la massificació derivada del turisme. La pintada amb missatges xenòfobs ha aparegut al centre antic de Palma amb un missatge clar de rebuig cap a la població local: "Illencs fora! Palma és dels alemanys", escrit en alemany (Inländer raus! Palma den Deutschen). El grafit, fet amb una plantilla i pintat en rosa i groc, està a prop de la Catedral, a la zona de Dalt Murada, just devora un popular bar freqüentat tant per locals com turistes. Si es tracta d'un missatge en clau irònica fet per un artista o col·lectiu, ningú no n'ha reivindicat encara l'autoria.

El missatge contra els mallorquins arriba en un moment en què el debat sobre la massificació turística i la pèrdua d'identitat cultural a l'illa està més viu que mai. Aquest mateix cap de setmana milers de persones clamaren pel dret a l'habitatge a Palma. Els ciutadans varen sortir aquest dissabte al carrer a Palma per manifestar-se contra l'augment rampant del preu de l'habitatge.

Ningú no ha reivindicat l'autoria de la pintada en alemany contra els illencs, però arriba després d'anys de grafits protestant contra la massificació i la pèrdua de qualitat de vida pel turisme. Just fa ara nou anys que els veïns del centre antic de Palma es varen aixecar amb les parets pintades amb els lemes "Stop guiris", "El turisme destrueix la ciutat" i "Refugees Welcome, tourist go home". Estaven fetes en façanes, portes de garatges i equipament urbà i dirigides contra el turisme, molt abans de la pujada desorbitada dels preus de lloguer i de compravenda. Els residents de la zona es queixaven que sofrien "el pes de la saturació turística" i col·locava el barri prop de la seva mort.

Actualment, la situació amb l'habitatge és més dramàtica que fa nou anys, ja que també afecta especialment el mercat de lloguer. L'habitatge és una de les preocupacions més importants de la ciutadania, segons el CIS, i les Balears són un dels territoris on el mercat està més tensat. A Mallorca, la darrera protesta contra la massificació i la denúncia pel problema amb l'habitatge va ser organitzada per la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), el GOB, Stop Desnonaments, el Sindicat d'Habitatge de Palma, Menys Turisme, Més Vida i el Banc del Temps de Sencelles.

Són els altres immigrants, els immigrants del nord, més problemàtics que els del sud i menys necessaris, n'hi ha que fins i tot ja són alcaldes del poble on viuen, i és un fenomen que no es pot controlar ni evitar. És una invasió subtil, més subtil que la dels immigrants del sud o els xinesos que de mica en mica també ens estan envaint, con els immigrants de Paquistàn o Bangla Desh, o fins i tot els d'Itàlia a Barcelona.  Es podria dir que som víctimes del nostre propi èxit, que atrau a tanta i tan variada gent de fora a viure i treballar a casa nostra i aixó que ens hauria de resultar agradable, encara ens molesta i els volem fer fora. No havíem quedat que volíem acollir?

INFORMACIÓ ADICIONALSegons dades de la generalitat a 1 de gener de 2024 a Barcelona hi viuen 47.933 italians, 27.506 colombians, 23.807 pakistanesos, 20.826 xinesos, 20.213 peruans, 17.777 francesos, i 17.117 marroquins. 

El 2012, hi havia 36,259 ciutadans alemanys registrats a les illes Balears. No obstant això, per al desembre del 2022, aquesta xifra s'havia reduit a 18,775 ciutadans. Segons el Temps, Els residents italians a les Balears ja són més que els alemanys, mentre els marroquins segueixen sent el col·lectiu estranger més nombrós a la vegada que els colombians recuperen xifres semblants a les d'abans de la crisi.