Óscar Sánchez Fernández, el treballador d'un autorentat de Montgat que es troba pres a Roma des de l'agost acusat de ser un important traficant de drogues a sou de mafiosos italians, ha estat condemnat a 14 anys de presó, segons ha informat als mitjans la Fiscalia de Nàpols, on s'ha celebrat el primer dels judicis.
El jutge l'ha condemnat en funció d'un peritatge fonètic, que ha identificat la veu de Sánchez amb la d'un traficant internacional de drogues amb unes trucades telefòniques que havien estat gravades i que va fer servir un mòbil registrat a nom del detingut. Sánchez s'enfronta a un altre judici per narcotràfic, també basat en aquestes escoltes.

El seu advocat, Fabio Salcina, va demanar un judici ràpid en els dos casos, apostant-ho tot al peritatge fonètic. A causa dels resultats d'aquestes proves, que han estat negatius, també és probable que la sentència de divendres sigui condemnatòria. Si això passés, a Sánchez no li quedaria cap altra alternativa que recórrer a la instància superior, el Tribunal de Cassació.

Sánchez, de 44 anys, va ser detingut a Montgat el 5 de juliol i extradit a Itàlia per l'Audiència Nacional a l'agost. Dues investigacions dels Carrabiners de Nàpols i la Guàrdia de Finances l'havien identificat com el coordinador a Espanya del tràfic de drogues entre Sud-amèrica i Itàlia per als clans Bianco i Iadonisi, de la Camorra. Segons les investigacions, del 2004 al 2006, Sánchez va coordinar l'enviament a Itàlia de 100 quilos de cocaïna, es va reunir amb mafiosos en cinc ciutats italianes i va guanyar centenars de milers d'euros.
Els seus companys de treball a Montgat assenyalen convençuts que aquesta acusació no pot ser certa i sostenen que Sánchez ha estat víctima d'una suplantació d'identitat; que el verdader narco va usar un mòbil donat d'alta a nom del treballador.

Tots descriuen Sánchez com una persona senzilla, de limitades capacitats intel·lectuals, que només parlava castellà, treballava molt i gairebé no sortia mai del poble. D'altra banda, reconeixen que anava sempre curt de diners i que era molt influenciable. "Un company li va demanar que l'avalés per a la compra d'un cotxe i després el va deixar tirat", assegura Ana, la seva cap a l'autorentat. El seu advocat diu: "Altres personatges de la trama l'han exculpat en converses privades amb mi".

Si les acusacions són certes, Óscar Sánchez és un formidable actor: ha tingut enganyats tots els seus coneguts i els ha convençut que no és més que un senzill treballador d'un túnel de rentat de cotxes que a penes ha sortit del seu poble, Montgat (Maresme), quan en realitat és l'enllaç a Espanya d'una associació mafiosa que traficava a gran escala amb cocaïna des de Sud-amèrica fins a Itàlia. Al contrari, si és innocent, està sent víctima d'un greu error judicial i d'una fallada en cadena de totes les garanties processals, ja que està tancat des de fa nou mesos a la presó romana de Rebibbia.

Un company D'Òscar m'ha deixat aquest comentari a Collonades: "Conozco a Óscar desde que éramos niños y soy su vecino. Nunca ha estado en Italia y lo único a lo que se ha dedicado es a trabajar y cuidó de su madre hasta el final como un campeón. 14 años de cárcel por perder un DNI... Aunque al final salga a flote la verdad, nadie le devolverá el tiempo perdido ni le quitará el sufrimiento inútil e inmerecido. Suerte Óscar!"

O sia que tot va començar en perdrwe el DNI. Ja en el moment de publicar la noticia a Collonades vaig tenir la sensació d'innocència d'aquest home i també que semblava una mica border line per l'expressió tot i que la foto no és molt bona. No es Kaiser José, és ôscar Sánchez i malgrat el que digui la Justicia Italiana, estic convençut que aquest home és innocent i ha estat víctima d'una confabulació perversa que si no si posa remei farà s'estigui 14 anys a la presó. L'ombra de Kafka es allargada.