Banc Sabadell va decidir ahir traslladar la seva seu social a Alacant. CaixaBank té previst anunciar avui la mudança de la seva a Palma. La notícia del Sabadell,  va causar una commoció enorme en mitjans econòmics, polítics i socials catalans. Els plans de CaixaBank, que es van perfilar a mitja tarda, no van fer sinó multiplicar exponencialment aquesta commoció. En poques hores, els dos principals bancs de Catalunya s’emportaran les seves seus fora de la comunitat. No permetran que una hipotètica declaració unilateral d'inde­pendència (DUI) perjudiqui els interessos dels seus clients, accionistes o empleats.
La decisió adoptada pel Sabadell i CaixaBank, després de dies de caigudes borsàries i retirades de fons, suposa un bany de realitat per al procés independentista. Els seus impulsors s’han obstinat a afirmar que una hipotètica independència no afectaria seriosament la nostra economia. Però és evident que sí que l’afectaria. Estem parlant de decisions no gens fàcils, ni sense cost, però comprensibles des de l’òptica bancària. No només pel que fa a la cobertura econòmica i la seguretat jurídica. També en termes de negoci: els del Sabadell i CaixaBank a Espanya són molt superiors als que tenen a Catalunya, i per això busquen les condicions operatives que beneficiïn el major nombre possible de clients.

És una decisió molt raonable, estar fora de l'àmbit del Banc Central Europeu per un Banc (en el cas hipotétic de la independència) és un risc que el Banc de Sabadell o La Caixa pel bé propi i dels seus empleats, clients i inversors no es pot permetre, i amb aquesta decicisó el que fa és garantir la seguretat jurídica que proporciona el marc regulador del Banc Central Europeu (BCE).

Per aixó no entenc com alguns Ajuntaments com el de Gironella han retirar els seus fons del BS, en senyal de disconformitat amb aquesta decisió. Que s'han begut l'enteniment?, o és que el procés no els deixa veure el bosc. A banda que Alacant és dins l'ambit dels països Catalans, però el procés dins la seva pubertat encara no entén com funciona aixó del diner i del poder, i potser hauria de començar a racionalitzar el seu pensament i deixar de fer volar coloms posant els peus al terra, car si no ho fa així, la patacada serà forta i el desencís encara més. Encara que Daniel Stulin informi que l'Estat d'Israel reconeixerà aquesta futura república, no n'hi ha prou, calen més recolzaments i nos es produiran de manera inmediata. Aquest temps que estarà aquesta República en els llimbs fora de l'ùter protector d'Europa, serà molt dur i difícil de gestionar. I en  això no s'hi val a auto enganyar-se i s'ha de ser-ne molt conscient. I actituds com la de l'Ajuntament de Gironella no són precisament conscients.