Cadascú parla de la processó segons li va, però em temo que jo no he escollit la més escaient, vendre farina. És dur i frustrant el dia a dia, cada matí anant a veure forners i veure no ja el desànim pel constant davallar de la venta del pa, sinó la sensació d'impotència davant la crisi i sobretot la competència deslleial dels supermercats, botigues ètniques, benzineres i taules de pa "cuit amb llenya", per més inri - retolen en més d’un cas - quan no han vista la llenya en sa vida. El forner a l’ús, el de tota la vida és una espècie en clares vies d'extinció, que a més té una mort (anunciada) llarga, feixuga i penosa. És un malalt envoltat d'insolidaritat, d'ells es podria dir com a la pel·lícula que "ningú en parlarà quan hagin desaparegut" i si bé és cert que en altres èpoques treballant com ara o possiblement menys es guanyaven bé la vida, ara us puc ben assegurar que no és així en la majoria dels casos, sobretot a l'Àrea Metropolitana. I no és un problema de qualitat del producte com de vegades es diu, sobretot aplicat als forners de Barcelona, també allí s'hi pot trobar bon pa i també de dolent, no és aquest el mal. El mal, és a banda de la crisi, sobretot la competència deslleial que he esmentat abans. Mala peça al teler tenen i és una llàstima, i entenc que en aquest país nostre s'ha perdut ha cultura del pa i no és capaç gairebé ningú de valorar la relació qualitat preu del producte. Jo si, ho confesso, potser per deformació professional, i sóc dels qui si cal, fa quilòmetres més d'un dia per dur un bon pa a casa. Us asseguro que s'ho val, i no cal tampoc fer-ne gaires, ni anar gaire lluny. Hauríem, de replantejar-nos-ho, car sinó una cosa tan nostrada con anar a buscar el pa, calent, acabat de coure amb aquella flaira que embriaga, aviat s'acabarà i amb ell, haurem perdut un altre llençol de la nostra ja escadussera bugada.
A la fotografia hi ha dos llonguets, s'havia perdut la tradició però últimament s'està recuperant i us asseguro que són boníssims, sobretot els que fan al Forn Prat a Manlleu, és el meu esmorzar dels dijous, amb xocolata, hi és clar.
Completament d'acord. A Rubí mateix, veig molta gent que compra el pa a la benzinera del mig del poble quan a menys de 10 minuts a peu hi ha un parell o tres de forns de pa ben bons. I és més car a la benzinera!
La veritat és que sap greu que s'hagi perdut aquesta especie de cultura del pa que, intel·ligentment, sobreviu a d'altres països europeus on conserven la seva diversitat pròpia, com per exemple a Alemanya o (per la part que més conec) Àustria.
Tant de bo aquesta recuperació dels llonguets que comentes no acabi sent anecdòtica.
Per Rubí no hi vaig, ja li ho preguntarè al company que hi passa, però a Sabadell n'hi ha dos o tres de forns que tornen a fer el llonguet, que és molt nostrat i molt bo. Ara el llonguet de Manlleu és excels.
Hola Rafel, tu rai que tens Vilanova del Vallès a quatre pases, a Can Geroni, al carrer de la Palma hi tens possiblement el millor pa del món. I al Forn de Sant Jordi a Granollers el fan prou bo i aixó que no és client meu, però si amic. Tu ves a Vilanova i agafa el pa de l'avi o la barra de pages de quilo i ja m'ho explicaràs. Ah! i a banda i el les butifarres de quinze o vint maneres, la millor per a mi la de faves tendres amb parmesà (no n'hi ha sempre)
Ben cert és tot el que dius, la meva família té una fleca i el consum de pa disminueix cada cop més a marxes forçades. Es sent impotència al veure la poca cura que té la gent per la qualitat del pa, les grans superfícies amb els baixísims preus que ofereixen han fet molt de mal. Si la situació continua així, una cosa està clara: no acabarà bé. El relleu generacional està desapareixent, és clar, amb la pèssima situació d'aquest sector, qui vol enbarcar-se en una aventura com aquesta? Al final serà veritat que només s'aprecien les coses quan ja no les tenim, realment espero que amb el pa artesanal no succeeixi el mateix.
«Contravida», de Augusto Roa Bastos
-
Dos fragmentos20Cuando uno se pone a pensar en estos recuerdos, ellos se
ponen reflexivos y lo piensan a uno.Porque... ¿debo decirlo aquí? ¿Cómo se
puede c...
Un esgrafiado singular
-
*Hemos visto que en Barcelona los esgrafiados se dan con muchos y variados
motivos, este que les enseño tiene como objetivo poner el nombre de la
empresa...
El pueblo escogido (de Satán)
-
Solo una mente tan estúpida como endemoniada puede persistir en la idea de
que así acabará con el terrorismo de Hamás. Esos niños que sobrevivirán a
est...
L'ESCOLA DE LA DONA, EN PERILL
-
En alguna altra ocasió ja he parlat dels problemes actuals de l'Escola de
la Dona. Avui hi ha hagut una manifestació, penjo algunes imatges que ...
HISTORIA DE MALAK, UNA ADOLESCENTE EN LA DGAIA
-
Cuando la Dirección General para la Infancia y la adolescencia (DGAIA)
aparece en la prensa es, invariablemente, por algo malo. Parece que sea su
sino. E...
otto dix
-
* Otto Dix (1891–1969) fue uno de los representantes de la Nueva
Objetividad alemana, una forma vehemente de realismo que distorsiona las
apa...
La superioridad de las acelgas
-
Soy un urbanita irredento, no me gusta el campo ni me gustan los pueblos de
montaña. Por aquellos andurriales, me atacan los mosquitos, el pestazo de
la...
Vergüenza y bilis
-
Es que llega un momento en que las circunstancias personales que nos
envuelven, pierden cualquier clase de importancia. O mejor dicho, se
recubren de un ma...
Revelación
-
Los últimos días de mi vida
unas voces me hablaron:
vuelves a nacer y ella vendrá a ti.
Abrirá los surcos y alzará las olas.
Su viento agitará crin...
Un amor
-
[image: Portada del libro Un amor, de Sara Mesa]
------------------------------
*Título y autor/a:* *Un amor*, de *Sara Mesa*.
*Clave de lectura:* Un deseo ...
LA VERGÜENZA DE SER
-
Foto: J.X.
I
La vergüenza de ser hijo
demasiado querido por la madre huérfana,
la vergüenza de ser un mal hijo,
la vergüenza de comer, en la escue...
Algunes coses que he dit...
-
Sobre l'envelliment i la *feina *que faig al BarcelonaBeta Brain Research
Center.
Sobre el meu *cotxe *de segona mà (i perquè no vaig en moto).
Sobre un...
Solidaridad
-
Lo llaman Cuota de Solidaridad porque poner: *"Me quedo con tu puto dinero
para hacer lo que me salga de los güevos, pringao" *es muy largo y no queda
...
Ruta en bici per l'essència de la Vall de Llémena
-
Hi ha dies en què pedalar es converteix en una manera de meditar. Aquesta
ruta circular de 80 km des de Girona fins a les Encies i les Serres,
passant pe...
Completament d'acord. A Rubí mateix, veig molta gent que compra el pa a la benzinera del mig del poble quan a menys de 10 minuts a peu hi ha un parell o tres de forns de pa ben bons. I és més car a la benzinera!
ResponEliminaLa veritat és que sap greu que s'hagi perdut aquesta especie de cultura del pa que, intel·ligentment, sobreviu a d'altres països europeus on conserven la seva diversitat pròpia, com per exemple a Alemanya o (per la part que més conec) Àustria.
Tant de bo aquesta recuperació dels llonguets que comentes no acabi sent anecdòtica.
Salut!
Tens raó en tot. També depén dels horaris, si et falta alguna cosa bàsica, la botiga de la benzinera et pot facilitar les coses.
ResponEliminaPer Rubí no hi vaig, ja li ho preguntarè al company que hi passa, però a Sabadell n'hi ha dos o tres de forns que tornen a fer el llonguet, que és molt nostrat i molt bo. Ara el llonguet de Manlleu és excels.
ResponEliminaHola Rafel, tu rai que tens Vilanova del Vallès a quatre pases, a Can Geroni, al carrer de la Palma hi tens possiblement el millor pa del món. I al Forn de Sant Jordi a Granollers el fan prou bo i aixó que no és client meu, però si amic. Tu ves a Vilanova i agafa el pa de l'avi o la barra de pages de quilo i ja m'ho explicaràs. Ah! i a banda i el les butifarres de quinze o vint maneres, la millor per a mi la de faves tendres amb parmesà (no n'hi ha sempre)
ResponEliminaBen cert és tot el que dius, la meva família té una fleca i el consum de pa disminueix cada cop més a marxes forçades. Es sent impotència al veure la poca cura que té la gent per la qualitat del pa, les grans superfícies amb els baixísims preus que ofereixen han fet molt de mal. Si la situació continua així, una cosa està clara: no acabarà bé. El relleu generacional està desapareixent, és clar, amb la pèssima situació d'aquest sector, qui vol enbarcar-se en una aventura com aquesta? Al final serà veritat que només s'aprecien les coses quan ja no les tenim, realment espero que amb el pa artesanal no succeeixi el mateix.
ResponEliminaGran bloc!