- Central nuclear de Garoña -

Quan a l'any 1986 es va produïr el terrible accident a la central Nuclear de Txernòbil, es va seguir la noticia, però no amb l'intenstitat de la actual a Fukushima al Japó. El mur de Berlín no cauria fins el 9 de noviembre de 1989 i entre l'opacitat de la URSS i que darrera el teló d'acer al qui encara li quedàven dos anys per caure del tot, poc se sabia del que estaba passant realment, no  va haver-hi en general excessiva preocupació a Europa o als Estas Units, o aixó és el que crec recordar. Anteriorment el 28 de Març de 1979 hi havia hagut l'accident de la Central de Harrisburg a Pensylvania que en no causar víctimes no va crear tampoc excessiva alarma, llevat dels antinuclears que ho estàn de manera permanent.

Fa una setmana, comentava amb un company quan el tsunami encara no s'habia produït, que el terratrèmol havia afectat molt poc a les estructures dels edificis al Japó - perquè aquests estàn preparats i ja hi estàn acostumats - Però pel que no estaven preparats ni podràn estar-ho mai és pel tsunami de la magnitud que els va assolar després i que va afectar a banda de la població amb els gairebé 2000 morts i més de 10.000 desapareguts, a la Central Nuclear de Fukushima, la qual a hores d'ara encara no han pogut controlar.

Fins aquest moment es cumplia una espécie de lógica, el gran desastre de Txernòbil en el context d'un gegant amb peus de fang com la ja traspassada Unió de Repúbliques Socialistes Soviétiques que encara a dia d'avui en pateixen les consequències de la catàstrofe. Un accident o incident menor als Estats Units que va acabar bé i cap més en vint-i.cinc anys. Aixó al Japó no pot passar (deiem i ens deien), de la manera que els japonesos són tan organitzats i curosos amb tot, i la resta de Centrals d'Europa també s'ens havia dit per activa i per passiva que eren segures.

El que em preocupa ara, és que els Govenrs Europeus parlen de revisar totes les Centrals Nuclears que hi ha al vell continent i de deixar inoperants les més obsoletes, aspecte que fins el drama del Japó no s'havien plantejat. Aixó vol dir que d'ací uns dies (no gaires) ens diràn que s'han revisat a fons totes, que s'han creat els protocols oportununs, i en el cas concret d'Espanya ens diràn que tot está controlat i no tenim de que preocupar-nos, que el Govern està preparat i ho té tot controlat. I és just en aquest moment quan sento a l'irresponsable de torn Governamental dir aixó, quan em començo a preocupar seriosament.

I és que aqui no es tracta de Nuclears? SI!, Nuclears? NO!. Més aviat haurien de dir Nuclears? QUIN REMEI, almenys mentre volguem mantenir el ritme desenfrenat de consum energètic que duem a terme actualment fins i tot amb la crisi,  i del que m'agradaria saber quants fins i tot els qui estàn en contra de les nuclears estàn dispossats a renunciar-hi.