{ads}

# BLOC D'EN FRANCESC PUIGCARBÓ - ACTUALITAT - INFORMACIÓ - OPINIÓ - POLÍTICA - COLLONADES - NOTICIES CURIOSES - CONTEXTO - SUE...

ALEGRIA ..... QUE ÉS FESTA MAJOR!



A Sabadell fa ja anys que celebrem la Festa Major de la ciutat el primer diumenge del més de setembre, abans era a mitjans d'agost i resultava un fracàs per manca de personal, atès molts eren de vacances. Sincerament no entenc a l’any 2011 i successius més alguns d’anteriors, perquè i quin sentit te celebrar la festa major. No hem collit ni sembrat res que hom sàpiga, ja tenim Tibidabo i Port Aventura per pujar a les atraccions i més segures que les de la fira que son una mica de nygo nygo (de tan en tant hi ha accidents com el de l'altre dia dels nens rumanesos). No cal tallar tot l’eix Macià i rodalies per eixordir als veïns durant quatre dies i quatre nits, tot plegat per posar aquestes quatre atraccions i col·lapsar la ciutat o veure't obligat a fer gairebé una odissea per arribar amb el cotxe a casa teva; al cap i a la fi la gent se’n va de pont i els que es queden a preu exorbitant gaudeixen d’unes insegures i oneroses atraccions de fireta, fixeu-vos sinó en el preu dels “caballitos” sense anar més lluny, que fins i tot en Félix Millet ho consideraria un robatori.

I no si val a dir que a la mainada els hi fa il·lusió i que s’ha de mantenir la tradició, si és que els nanos tenen ja de tot, i si no hi ha fira els hi és ben bé igual, és a nosaltres si de cas (no en el meu cas) que ens pot la evocació de la fira de quan érem menuts. Però aleshores era diferent, no hi havia el que hi ha ara, només per la fira es podia pujar a les atraccions (un cop a l'any), no com actualment que en tenen sempre a l’abast les que vulguin.

A Sabadell, abans de l'arribada de la democracia, la fira la feien al Carrer de Vilarrùbies i a la plaça del Taulí, i tenia la seva raó de ser, eren temps de penúries i grisor i la fira significava un alè d'aire fresc, amb les atraccions, les paradetes, els xarlatans, la parada de xurros de la Floresta al començar a l'esquerra del carrer. Ara no en té cap, com tantes coses que encara mantenim del passat sense voler adaptar-nos al present que és el futur, no hem entès que el concepte de Festa major ha caducat, quan de fet ja en venia “per-se”, atès era un residu de les festes paganes de canvi de solstici. Hauríem de començar a entendre que som al segle XXI i moltes coses i no tan sols la Festa Major, a segle d'avui no tenen cap raó de ser ni celebrar.

A banda, la Generalitat, podria encarregar un estudi del cost anual de les Festes Majors a Catalunya, comptant les hores laborals perdudes i les despeses extraordinàries dels Ajuntaments en organitzar-les. La xifra seria de prou zeros com per rumiar la possibilitat de deixar de celebrar-les. A veure si enguany que els Ajuntaments no tenen un euro i ja han fet moltes retallades en les activitats de la Festa és el començament lógic de la seva supressió definitiva.

Publica un comentari a l'entrada

6 Comentaris

  1. No passis pena, Francesc, tornaran els temps de penúria i grisor. Pel que fa als xarlatans, les paradetes i les xurreries amb ferum d'oli de greixos saturats, ¿que potser havien desaparegut mai?

    ResponElimina
  2. Home, no fotem, suprimir les festes majors? En tot cas canviar-ne l'orientació. Si la gent sabés fer com a poble petit, on els joves es van passant el testimoni d'organitzar la festa, i espavilar-se, potser aniríem bé. L'ajuntament subvenciona la festa, és clar, com la diada de reis o l'onze de setembre, però si sabéssiu el que significa com a tret identitari una festa major en un poble, aquest argument se n'aniria en orris.

    Salut!

    ResponElimina
  3. Xurreries n'hi ha tot l'any Brian, almenys a SBD, i l'oli ara el controlen més que abans. Penúnria no et dic que no, ja va bé de tant en tan per tornar una mica als ORIGENS, GRISOR NO! EM NEGO A ADMETRE-HO, JA LA VAIGH PATIR DE MENUT. Quan als xarlatans, sempre n'hi ha hagut, a mi m'agradaven molt, ja n'he parla alguna vegada d'un de Terrassa que era un crack.

    Salut

    ResponElimina
  4. es que no li acabo de veure cap tret identitari Zel, ni a ciutat ni al poble, o és més que una rutina I simplement el motiu antic de celebrar-la ja no existeix, i si no hi ha motiu, no hi raó per fer-la. Si hi ha pont molta gent s'en va, passant de la Festa i la Major... I INSISTEIXO en que les atraccions de la fira, a banda de poc segures són caríssimes...

    salut

    ResponElimina
  5. Sr Puigcarbó. Coño ¡ Tiene más razón que la exactitud de las matemáticas. Compretament d´acord. Demá te reservada una sorpresa. Salut

    ResponElimina
  6. ja passaré demà a primera hora per casa teva, Miquel.

    ResponElimina