Els aldarulls de Lloret de Mar d'abans d'ahir a la nit són un fet puntual dins d'aquest turisme de borratxera que tenen en aquesta població, i res tenen a veure amb els que s'han produït aquesta mateixa setmana a diversos barris de Londres. Aquests últims són més que un fet puntual a banda de ser molt més greus i amb un pòsit sòlid que els ha provocat, més enllà de la causa inicial de la mort d'un noi negre de 29 anys pels trets de la polícia. Hi ha un comentari a la contraportada de 'el Periódico' d'avui de Bernat Gasulla que analitza els fets i les causes d'aquests aldarulls, que us deixo a continuació. 

" ... Després de les últimes matinades de disturbis en diferents barris de Londres ha resultat massa difícil resistir la temptació de recordar un dels grans èxits del rock dels 80: London calling, de The Clash. És gairebé inevitable per als que vam néixer a mitjans dels 60. Aquella cançó ja parlava de manera punyent i rabiosa amb la veu del malaurat Joe Strummer de guerra urbana, de violència, de marginació, del sistema opressiu que oblida, si no destrueix, els més desafavorits.
És força perillós intentar teoritzar sobre l'origen dels disturbis i de la violència en general, però, arqueologia musical al marge, London calling ja posava al damunt de la taula molts dels factors que han conformat el polvorí social sobre el qual se sustenten nombrosos barris de la capital britànica.
Ha passat molt de temps, però hi ha qui podria pensar que el Regne Unit fèrriament dirigit per Margaret Thatcher no tenia tantes diferències amb el país llimat per les retallades de David Cameron. On abans hi havia xenofòbia pura i dura, ara es produeix el fracàs reconegut per tothom de la barreja de cultures i ètnies de què havien estat tan orgullosos els londinencs. On abans hi havia vagues salvatges contra les reformes industrials de la Dama de Ferro, ara els estudiants clamen contra l'encariment del sistema educatiu.
Gairebé tant és saber quin ha estat el detonant de l'explosió. El que resulta realment transcendent és reconèixer i situar l'explosiu, que s'ha anat acumulant, com un sediment de polítiques socials i econòmiques agressives amb capes importants de la població. Aquest sediment explosiu no és exclusiu del Regne Unit. L'antecedent més similar el trobem en l'esclat social que es va produir a la banlieue parisenca. Un incident racial va acabar sent el catalitzador d'una reacció social de violència inusitada. Moltes altres vegades, el malestar no s'expressa de manera violenta, però seria molt arriscat ignorar-lo. Com va cantar Strummer:

«Us parla Londres. S'ha declarat la guerra»"


SBD - 09/08/11