L'historiador del catalanisme popular i del moviment obrer Josep Termes (Barcelona, 1936) va morir ahir als 75 anys. En el cas de Termes, els seus orígens familiars (la Segarra i la Terra Alta, el barri obrer del Camp d'en Grassot on va néixer, la convivència de republicans catalanistes i cenatistes igual de derrotats a l'humilíssim celler de la família) expliquen tant o més els seus treballs com a historiador que qualsevol altre episodi de la seva carrera acadèmica. Prou glosaràn ampliament la seva figura i obra, a mi em varen sorprendre unes declaracions seves a TV3 amb motiu de recollir el premi d'Omniun Cultural, o qualsevol altre d'aquests que toquen per quota. Aquest senyor va dir més o menys que tot ho havia fet per el seu país, que ell era país, que tot s'havia de fer per el país i que qui no obrés així era un botifler.
Ja no li podré dir al Sr. Termes que afortunadament, jo dec ser un botifler, no tinc país ni me n'interessa cap, he nascut aquí com podia haver-ho fet en un altre lloc. De fet, aquests conceptes del segle XIX de pàtries, banderes, himnes i altres endarreriments politícs i intel·lectuals no van amb mi. Donen lloc entre altres aspectes a personatges esverats ideològicament que acaben sent nocius per els altres i fins i tot per a ells mateixos. Aquest senyor em temo no va entendre gran cosa i no se com va ser capaç d'explicar la història si no la va comprendre. I és que els 'ismes' sempre solen ser foragitats i desmesurats, i a la llarga perjudicials. I aixó que almenys el Sr. Termes no era un nacionalista de fireta o de cap de setmana, sinó dels seriosos, si és que aquest concepte es pot considerar seriós en ple segle XXI.
"...De fet, aquest conceptes del segle XIX de pàtries, banderes, himnes i altres endarreriments politícs i intel·lectuals no van amb mi..." Y ya somos dos...
ResponEliminaSOM MÉS,MIQUEL, MOLTS MÉS
ResponEliminaNaturalment, Puigcarbó, ni país, ni pàtries, ni entelèquies, això són monsergues i collonades. Ni senyeres ni himnes ni fronteres, ja n'estem tips d'adobamóns i de mesiànics, tot són pamtomimes.
ResponEliminaSalut
Francesc Cornadó
Francesc, jo respecto molt aquest senyor, fill del seu temps, el mateix que al professor Fontana. Avui mateix li he dedicat el post, a més crec que ha evidenciat coses que no tocaven, com ara l'obrerisme català que parlava català, en una època en la qual tot allò que era català s'etiquetava de burgès.
ResponEliminaAra bé, pel que fa a pàtries i la resta penso com tu i crec que, com les religions i fins i tot les llengües -polititzades-, sovint separen més que no pas al contrari.
De fet nosaltres vivim avui en un món molt diferent que ens fa veure les coses d'una manera també molt diferent.
Per això la 'diada' em fa una mica de repelús, tot i que aniré a les sardanes del barri de la mateixa manera que vaig a missa del gall si em ve de gust, sense 'militar'.
De vegades recordo la meva mare que sempre deia 'tot és un cuento'. A mi en feia ràbia tant d'escepticisme però avui penso de la mateixa manera.
ResponEliminaJúlia, jo no puc respectar a cap esbojarrat que no em respecti a mi, i aquest senyor amb les seves declaracions es va desqualificar tot sól. No crec ni m'interessa gens aquest tipus d'il·luminats salva patries, perquè ni les il·luminen ni le salven.
ResponEliminai és que tot és un cuentu, Júlia, el vell teatre de l'antiga farsa que es repeteix en un dejà vu etern ...
ResponElimina