Santiago Niño Becerra opina que estem "més enllà del crac", que ja s'ha produït. Segons l'economista, "es va produir el 2010, però ara ja estem més enllà i continuem caient". Des del seu punt de vista, a més, "és impossible sortir-ne amb les eines que s'han fet servir abans, en altres crisis".
Fa bé d'avisar-nos, tot i que em temo que fa temps els "curritos" ens n'hem adonat que aquesta no és una crisi sistèmica o passatgera, sinó que és la mare de totes les crisis i amb el vaixell d'Europa a la deriva enfrontat com una barqueta al procelós i turbulent mar del desgavell de la mundialització, o sia davant la tempesta perfecta, i aquí no hi ha ni capità, ni mariners, ni tan sols un grumet que siguin capaços de pilotar la nau per dur-la a port.
La cosa pinta molt malament i el més fotut és que no ens podem consolar donant-li la culpa a José Luís Rodriguzez, ja es veurà que farà Mariano Rajoy a partir del 20N, però no cal ser molt espavilat per afirmar que res canviarà i seguirem camí del pedregar sens remissió (de inútil a inútil i tiro perquè em toca). A més a més, el problema no és Grecia, on, diguin el que diguin crec que Papandreu ha obrat amb molta habilitat amb la gestió de la crisi. Salvar Grecia és pecatta minuta, el preocupant és que darrere de Grecia va Itàlia i després Portugal i Espanya i aquí ja no hi ha possibilitat de salvacio ni de rescat. Europa i el maleït euro s'ensorren amb els sus fonaments i aixó no hi ha qui ho aturi, menys encara Merkozy que com al joc de trencar l'olla van donant pals de cec sense encertar, potser perquè no hi ha l'olla i ells aixó ni tan sols ho saben. Ja ho deia en Joanet de can Maguerris, aixó de l'Euro serà la nostra ruïna, i en Joan no és economista, però s'hi fixa molt. Molt més que els qui s'hi haurien d'haver fixat. Aquí pocs complien els requisits per entrara a Maasstrich, però qui més qui menys va fer trampes per ser-hi, no tan sols Grecia. Brusel·les sabia d'aquestes trampes i no va actuar, de la mateixa manera que veia el desori del totxo a Espanya (19% del PIB quan als EEUU és el 4%) i tampoc va fer res, o només tímides reconvencions a la zona del País Valencià. Tampoc varen fer res els Governs Espanyols, ni el del Sr.Aznar que va aixecar la veda pel disbarat ni José Luís Rodriguez, entestat en negar que hi havia crisi fins que la evidència era tan evident que ho va acabar acceptant, aplicant mesures equivocades una rere l'altre com el nefast inùtil i onerós pla E, potser perquè no dona per a més (va aprendre economia a Sevilla en un parell de tardes) I aixó és el que hi ha a Europa, una colla d'incompetents, d'indolents mentals que ens mal governen i que són incapaços de trobar una solució a tot el que ens ve al damunt.
Cal recordar que l'any vinent farà cent anys de l'enfonsament del Titanic "Ni Dios lo hunde" deien cofois els seus constructors. Déu potser no com a ésser inexistent, però un simple iceberg si que el va ensorrar, i a Europa l'enfonsarà no un simple iceberg, sinó una colla de ximples. Ja ho deia la iaia de Cioràn:No hi ha res a fer, no hi ha res a fer, o com con resa una pintada d'un filsòfof de l'spray a la vora de casa "A tomar pal culo too"
Cal recordar que l'any vinent farà cent anys de l'enfonsament del Titanic "Ni Dios lo hunde" deien cofois els seus constructors. Déu potser no com a ésser inexistent, però un simple iceberg si que el va ensorrar, i a Europa l'enfonsarà no un simple iceberg, sinó una colla de ximples. Ja ho deia la iaia de Cioràn:No hi ha res a fer, no hi ha res a fer, o com con resa una pintada d'un filsòfof de l'spray a la vora de casa "A tomar pal culo too"
Atenció: discrepància! A l'euro li cauen totes les culpes, i perdoneu, l'euro no té la culpa de res!
ResponEliminaEl problema no és tenir una moneda única, que de fet és una eina excel.lent per a molts motius. Les raons que van empènyer milions d'europeus a voler-lo, fa 10/12 anys, continuen sent vàlides. Visca l'euro!
El problema és la falta d'un criteri comú per a tots els estats amb euro. AQUEST sí és el problema, no la moneda en sí. Compartim sistema de pagament, però cada estat fixa la seva política fiscal (que no monetària); compartim sistema de pagament però no som un, som 17.
Entenguem tots que el problema, doncs, és la manca d'unitat. Aquest i, per suposat, que la majoria dels que gestionen els nostres diners públics són uns cretins de cal Déu, però aquest és tema per un altre comentari.
Bon cap de setmana, Francesc, malgrat tot.
Vaig sentir Niño Becerra i el que em va semblar més assenyat de tot el que va dir (no recordo les paraules exactes) és que ni déu sap que passarà demà. Totalment d'acord i no em crec qui digui el contrari
ResponEliminaQuiero un pelín de oxígeno ¡¡¡¡
ResponEliminaFerran, la causa es l'euro,no es poden tenir 17 estats amb la mateixa paritat de moneda. O fen¡m un sol estat europeu o hi ha d'haver dos tipus d'euro.
ResponEliminaPere, tens el bloc contaminat, el meu antivirus no m'hi deixa entrar.
ResponEliminas'està acabant l'oxígen Miquel
ResponEliminaCertament com has dit Francesc, no pot haver-hi tants estats, aquí cal un govern europeu de veritat, no els xixarel·los de la Comissió i d'un parlament que té les mans lligades. Una política fiscal-econòmica i social per tots! I menys poder als estats però uiii que he dit... En fi, així ens va, que no hi ha collons a trobar feina i ja anem pels 5 milions!
ResponEliminacinc milions d'aturats, i deien els del Govern que no arrivariem a quatre. Vaig llegir que hi havia molta demanda de personal qualificat a Brasil.
ResponEliminaI qui no té el bloc contaminat? No confiïs en els antivirus, són contaminants.
ResponEliminaComparteixo l'opinió del Ferran:"el problema no és tenir una moneda única, el problema és la falta d'un criteri comú"
ResponEliminaL'època que estem vivim ja no és una simple crisi. L'època que estem vivim és l'inici d'una nova era en la que caldrà trobar solucions per una nova era i el problema està que els dirigents que tenim no sembla que estiguin a l'alçada i estan reaccionant massa tard i malament.
Ens haurem d'acostumar a viure en aquesta nova era i canviar el xip.
*******
Per cert, Puigcarbó, et vaig citar en l'última entrada (pòstuma del meu blog):
http://naufragiobrer.blogspot.com/2011/11/reneixer-en-temps-de-tenebres.html
I també en la primera entrada del nou blog:
http://fulldenaufragis.blogspot.com/2011/10/verins-20.html
Espero que no et sàpiga greu. Tu si que tens el do de la profecia.Una salutació!
GABRIEL: S'HAURIA D'ANAT A UNS ESTATS UNITS D'EUROPA AMB UN GOVERN COMÚ PER A TOTS, O BÉ FER DUES EUROPES. DE PRIMERA Y DE SEGONA AMB DIFERENTS PARITATS D'EURO. JA HE REFERENCIAT EL NOU BLOG. GRÀCIES.
ResponEliminaEls economistes son uns senyors que ens volen convèncer de que saben el que ha de passar quan en realitat no en tenen ni punyetera idea. La seva capacitat d'encertar és similar a la d'Aramis Fuster al seu consultori televisiu.
ResponEliminaEN realitat el que fan és vendre ideologia. I la de Santiago Niño Becerra ja me la conec i no m'agrada. I a més bruteja.
no em toquis l'Aramis, la reina de totes les bruixes!
ResponEliminaTens raó, Niño Becerra bruteja i és molt pesimista, o catastrofista, però la va encertant, this is a problem.