Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana va contractar el servei d'una consultoria després de l'accident del metro de València del juliol del 2006 en què hi va haver 43 morts. Segons el diari El Mundo, aquesta consultora va instruir els tècnics que van comparèixer a la comissió de les Corts perquè parlessin sempre d'accident i que mai no es referissin a cap deficiència tècnica ni a cap negligència. PSPV, Compromís i EUPV ja han demanat que es torni a obrir la comissió d'investigació.

La comissió va tancar-se sense assenyalar cap responsable polític o tècnic d'aquella tragèdia. La consultoria contractada va assessorar tècnics i directius que van comparèixer a les Corts perquè unifiquessin la versió dels fets i perquè no hi hagués contradiccions. Segons la informació publicada pel diari, MetroValencia va rebre un informe de 23 pàgines que deia: 'Pregunten què pregunten, no pot ser atribuït a cap deficiència tècnica ni a cap deixadesa de responsabilitats,

Algú es preguntarà pels 43 morts en l'accident (o incident) del metro de València. No importen, són danys col·laterals que en tractar-se d'un accident (o incident) devien cobrar les seves families menys indemnització, al cap i a la fi són morts de primera, que això sempre ha de consolar. Els vaig escriure un poema l'any 2008 quan l'accident, incident o deixadesa tècnica dels responsables del metro de València.


MORTS DE PRIMERA

Esmorzo cada dia amb morts,
cinquanta a l'Iraq, cent no se on
set o vuit a Palestina o Israel
i el degoteig diari de fam i sida
a l'Àfrica, o les guerres del senyors.
Confesso que malgrat la saturació
encara m'afecta aquest anorreament
sistemàtic, planificat i tolerat
per causes mai justificades
de persones normals i corrents
de la dita espècie humana.
Però tranquils que no passa res,
aquests morts no son dels nostres
tot s'escau molt lluny d'ací
on tenim altres problemes.
com el carnet per punts, la feina
les rebaixes, el futbol, el cor
o on anirem enguany de vacances.
Els morts del metro de València
em són tan aliens com els morts
de cada dia arreu del món,
només que ells, sense saber-ho,
son morts de primera, i el altres
en canvi, ni aixó són tan sols.

*