Només un de cada tres espanyols creu que l'Estat autonòmic funciona "bé o molt bé", segons un estudi de la Fundació de Caixes d'Estalvis (FUNCAS) referit al 2010 i que rebaixa la valoració obtinguda cinc anys abans , quan cinc de cada deu espanyols percebia com a òptim el funcionament autonòmic.
Enfront del 31 per cent que té una visió positiva de l'organització de l'Estat de les autonomies, el 18 per cent estima que el funcionament és "dolent o molt dolent" mentre que un 45 per cent opta per la qualificació de "regular".
Per comunitats, la Rioja i Navarra són les autonomies que més valoren el funcionament de la seva Comunitat, per davant de Múrcia i Cantàbria a més de la ciutat autònoma de Melilla.
Per contra, a Castella i Lleó i Catalunya és on es donen els percentatges més alts de persones descontentes amb el funcionament autonòmic, fins a un 22 per cent, seguides de Comunitat Valenciana i Canàries, amb el 21.
L'informe de FUNCAS destaca que entre 2005 i 2010 es produeix una apreciable caiguda en la percepció que els espanyols tenen del seu Estat autonòmic sent Extremadura i Navarra on s'aprecia més aquesta caiguda.

Sorprén - o no me n'he assabentat - que Funcas no hagi fet el mateix estudi  amb el Govern Espanyol, que actualment no deixa de ser una altra autonomía dins Europa (intervinguda per Brussel·les per cert). Suposo que no els interessa atès és qui els està salvant el cul, i aquí del que es tracta és de criminalitzar sistemàticament les autonomíes, presentant-les com les causants de tots el mals del país. Govern que sembla demostrat es queda cada any des de 1985 el 8% del producte interior brut de Catalunya, o sia uns 16.000 milions d'euros. Però d'aixó no en parla Funcas ni ho comenten massa avui els diaris de Madrid. Aixó no toca, es veu. I compensar aquest diferèncial tampoc, faltaria més.