La directora de l'FMI ha provocat aquest cap de setmana un daltabaix. Divendres, en una entrevista de The Guardian va dir que no sentia gens de simpatia pels grecs, i els exigia de males maneres que paguessin els impostos.
Concretament, va referir-se a 'tots els qui sempre miren d'evitar els impostos': 'Crec que haurien d'ajudar-se col·lectivament, pagant tots els impostos.' I en un altre moment deia que la preocupaven més els infants de l'Àfrica subsahariana: 'Ells necessiten més ajuda que no la població d'Atenes.'

Les declaracions van motivar un escàndol, no tan sols a Grècia, sinó també a França i en alguns països europeus, on dominava el convenciment que Christine Lagarde s'havia excedit. Molta gent ofesa per les paraules de Lagarde li va recordar les dures condicions en què viu la població grega, la repercussió de les retallades pressupostàries imposades pel rescat europeu o els molts interessos que costarà el rescat.

També la classe política grega es va enrabiar pel to de les declaracions de Lagarde. Evangelos Venizelos, cap del PASOK,va dir que havia insultat i humiliat els grecs. I Alexis Tsipras, cap de l'Esquerra Radical, li va engaltar que els grecs no necessitaven la simpatia de Lagarde: 'Els treballadors grecs ja els paguen, els impostos; uns impostos insuportables'.
Conscient de la repercussió de les seves paraules, Lagarde, directora gerent del Fons Monetari Internacional (FMI), va escriure dissabte un apunt al seu compte de Facebook mateix. La nota deia: 'Com he dit moltes vegades, sóc molt comprensiva amb el poble grec i les seves penúries. És per això que l'FMI abona els esforços que fa per superar la crisi actual i tornar al creixement econòmic, a l'ocupació i a l'estabilitat. És un aspecte important d'aquest esforç que cadascú porti una part justa de la càrrega, sobretot els més privilegiats, pagant els impostos pertinents. I aquest és el punt que vaig voler subratllar en l'entrevista de The Guardian, d'un abast més ample.'  Però milers d'usuaris li han respost amb poca simpatia. Els més de vint mil comentaris al seu apunt, en qüestió de poques hores, constitueixen un rècord absolut per a la xarxa social.

I això que el tro gros es va sentir ahir, quan els diaris grecs van començar a explicar que, com a cap de l'FMI, Lagarde tenia l'estatut de funcionària internacional i, per tant, no pagava impostos (el seu sou és de 380 939 euros). A més, una web francesa va explicar amb tot detall el sou i la descripció de la cap del Fons Monetari Internacional, confirmat per la descripció que la diplomàcia francesa fa de la fiscalitat dels funcionaris internacionals. VILAWEB.CAT