Què feia Mehmet Tahir Ilhan, un mosso de magatzem kurd de Mersin, en una manifestació a favor del PKK amb mitja llimona a la butxaca? Per al fiscal, no hi ha dubte: fer propaganda a favor dels guerrillers kurds, i per tant formar part d'una organització terrorista. La llimona natural és molt eficaç a l'hora de pal·liar els efectes dels gasos lacrimògens utilitzats per la policia turca. Per això, és freqüent que els manifestants s'armin amb llimones abans d'aquest tipus d'incidents. Però el que en altres països no passaria de ser una evidència circumstancial, a Turquia pot ser suficient per enviar a aquesta persona a la presó durant 25 anys, com demana la fiscalia, sobretot si és kurd. Mehmet Tahir que és sordmut i analfabet, ha negat els càrrecs davant el tribunal de Adana que el jutja, assegurant que simplement es va veure atrapat en una manifestació que va acabar en disturbis. El seu advocat assegura que, donada la seva minusvalidesa, és «contrari a la lògica que estigués en una manifestació cantant eslògans».
El de Ilhan no és l'únic cas d'aquest tipus dels últims temps, en què la judicatura dicta sentències basades en proves escasses, dubtoses o irrellevants. El més notori ha estat el del jove Cihan Kirmizigül, arrestat per portar un mocador kurd i condemnat a 11 anys de presó per terrorisme de carrer, tot i que el principal testimoni es va retractar durant el judici. I la setmana passada, els Tribunals Especials Antiterroristes van tornar a desfermar la polèmica en sentenciar a dos estudiants de 22 anys a vuit anys i mig de presó. Tots dos havien estat detinguts per desplegar una pancarta durant un míting del primer ministre Recep Tayyip Erdogan, en què es llegia: «Volem educació gratuïta, i la tindrem». El tribunal els va considerar membres de l'organització armada Front-Partit Revolucionari d'Alliberament Popular (DHKP / C), tot i que no existeixen evidències sòlides sobre això.
«En els últims tres anys, el gran problema ha estat el mal ús de les lleis antiterroristes per imposar càrrecs criminals contra molts ciutadans ordinaris que s'involucren de manera legítima i no violenta en activitats polítiques pro-kurdes o esquerrans. Aquesta campanya de mesures també inclou a periodistes, i amenaça l'estructura democràtica i de drets humans a Turquia », assegura Emma Sinclair-Webb, investigadora de Human Rights Watch a Istanbul.
Anem enrere, no tan sols a Turquia, a la resta del món occidental cada vegada els ciutadans tenim menys drets i estem més sotmesos a les arbitrarietats del poder. Huxley i Orwell s'esgarrifarien si veiessin on som i cap on anem com a societat....
surrealista del tot ¡
ResponEliminaKafkià, Miquel.
ResponEliminaFrancesc, tens tota la raó. Jo cada vegada més penso que hi ha alguna cosa darrere que tot just ara comença a sortir a la llum. Potser m'estic tornant paranoic, que ja podria ser. Però jo també crec que això no és una cosa de Turquia, sinó una tendència general. De pedra... perquè tot i que ja ho espero tot, no deixen de sorprendre'm les mostres de fascisme inesperat que es donen aquí i allà.
ResponEliminaDES DE L'11-S a tot elmón occidental s'han anat retallant els drets dels ciutadans i per tant la seva llibertat, i encara no en tenen prou i continuaràn retallant-ne.
ResponEliminaHabra que llamar a Zapatero y convocar su alianza de civilizaciones, esa es la única solución... vaya delincuentes ¿a quien se le ocurre pedir enseñanza publica?, ni que todos debieran tener los mismos derechos...
ResponEliminaNo mentes a Zapatero que dice que ahorramos poco.... ¿La alianza de que? dices, ¿de bobalicones?
ResponElimina