'The New York Times' ha dedicat una sèrie d'articles al president del Banc Santander, Emilio Botín, que segons recull el diari nord-americà oculta a la banca suïssa HSBC comptes secrets establertes des de la Guerra Civil per valor de 2.000 milions d'euros. Una riquesa que mai ha estat declarada a la Hisenda espanyola. 
El col·laborador de Elplural.com Vicente Navarro comenta en una anàlisi publicada a SistemaDigital.es la sèrie d'articles de The New York Times dedicats al banquer, en què es destaca la seva enorme influència sobre la classe política i mediàtica. Una mostra d'aquesta última és que cap dels grans mitjans de comunicació espanyols s'ha fet ressò d'aquests escrits, com ha succeït en altres ocasions en què el diari nord-americà publica algun tema referent a Espanya. 

569 espanyols amaguen els seus diners al HSBC 

The New York Times recorda que la informació sobre l'ocultació dels seus comptes a Suïssa per part de Botín va ser revelada per un empleat del banc HSBC, que després de ser acomiadat va fer públics els noms de les persones que dipositaven els seus diners en aquesta entitat, entre els que havia 569 espanyols, entre ells el pare del president de la Generalitat, el Sr Artur Mas. 

Representen el 74% del frau fiscal 

Segons dades de l'Agència Tributària citats pel col·laborador de elplural.com, el 74% del frau fiscal a Espanya se centra en aquests grups, que sumen un total de 44.000 milions d'euros defraudats a Hisenda, però la majoria d'investigacions de frau fiscal d'Hisenda posa la lupa sobre els autònoms i professionals liberals, el frau fiscal representa el 8% del frau fiscal total. 

Algú li hauria de parlar del trassumpte d'aquest assumpte al Sr.'Burns' Montoro que tant interés té en investigar Artur Mas, és veu que els altres 568 o potser 569, no l'interessen. O potser no li convé que l'interessin, no fos que li piquessin el crostó.