Després de caricaturitzar els excessos de la bombolla immobiliària espanyola (1996-2007) en l'exitós còmic Españistán, el seu autor, el barceloní Aleix Saló, torna on el va deixar per signar l'àlbum Simiocracia (Debolsillo), un altre al·legat burleta contra els que han permès la crisi financera. La publicació es va anunciar mitjançant un vídeo difós a través de la xarxa, amb la mateixa presentació que el que va llançar Españistán, i en el qual arriba a plantejar una pregunta: és la crisi culpa d'astuts villans que presideixen els nostres destins? I conclou: "jo sóc més del principi de Hanlon:" mai atribueixis la maldat al que pot ser explicat per l'estupidesa ".

Com succeïa en Españistán, l'historietista Saló (Ripollet, 1983) dirigeix ​​la seva humorada de grans traços contra polítics, banquers i empresaris, sense fer distincions entre governs. Així, el vídeo mostra una descripció libèrrima i sorneguera dels passos que van conduir des de l'esclat de la bombolla immobiliària fins a la recessió actual. Entre la successió d'escenes destaca la que mostra el "triangle passional" format per administracions públiques, caixes d'estalvis i immobiliàries i constructores. Saló també dedica un moment especial als sectors "sobredimensionats durant la bombolla": el futbol, ​​les autopistes de peatge, el sector bancari i les constructores, que es presenten com llasts enganxats a un globus que es desploma.

Si Españistán donava cert protagonisme a l'expresident José María Aznar-el vídeo a Youtube va causar cert disgust entre les files populars i va fer riure el president Zapatero i als ministres Alfredo Pérez Rubalcaba i Elena Salgado-, en aquest segon lliurament audiovisual és el torn de l'expresident socialista (seria interessant saber com reben aquesta segon tráiler entre l'Executiu de Rajoy).

El vídeo també mostra a uns ciutadans cegament enfervorits que celebren les victòries de la selecció espanyola de futbol mentre l'economia s'enfonsa, sense que els successius governs siguin capaços de resoldre el problema. Al final dels sis minuts que dura el vídeo, la veu en off sentència: "Anem, que estem governats per ineptes. I algun simi".

Font: El País Economia