O això creu Miquel Colomer -


"La cèntrica llibreria barcelonina va tancar portes dilluns passat, després de 82 anys d'activitat. "Es llegeix més que mai, però no es llegeix paper", es lamenta el director, Miquel Colomer. Abans, anaves de viatge a Venècia i et compraves una guia de la ciutat. Ara, trobes una gran quantitat de webs i blogs que et recomanen allò que no et pots perdre, i des del mòbil mateix. Abans, volies provar noves receptes de cuina i et compraves un llibre de cuina; ara, mires qualsevol blog i trobes milers de receptes. Fins i tot, abans, si anaves de viatge, et compraves un mapa; ara, molts cotxes ja van amb GPS." Amb aquesta cruesa s'explicava, dilluns al vespre, el director de la llibreria Catalònia, Miquel Colomer, minuts abans d'abaixar la persiana per última vegada de l'emblemàtic establiment fundat el 1924.

"Evidentment, també haurem fet alguna cosa malament, però des del 2009 hem notat molt la caiguda de vendes d'aquest tipus de llibres", dels utilitaris, explicava Colomer, apuntant alguns dels motius del tancament de l'establiment. És a dir, la competència de la Catalònia no han estat ni els FNAC o Casa del Libro, ni el temut e-book, sinó l'aparició d'un nou model de negoci més enllà del llibre. "Es llegeix més que mai, però no es llegeix paper", sentencia.

Diria que més d'una cosa deu haver fet malament com reconeix Miquel Colomer, la Central esta venent a Barcelona i l'està petant a Madrid competint en el mateix mercat que la Catalònia. Sincerament donar la culpa als blocs em sembla una excusa molt pobre, potser hauria de buscar les raons del seu fracàs en un altre àmbit que segurament seria la no adaptació als nous temps del seu negoci i el no saber entendre les necessitats d'un mercat que hi és i consumeix, més que mai, per cert, nomès que ho fa d'una altra manera. No fotem! donar la culpa als blocs és una excusa de mal pagador. Les raons perquè ha hagut de tancar la Catalònia són altres i més profundes. O així m'ho sembla a mí.