Hi ha una espècie professional avui en dia que no serveix per a gran cosa, i no em refereixo als àrbitres de futbol o els àrbitres assistents – que no tenen ja remei – em vinc a referir a la professió de periodista, sobretot als d'informatius, simplement per que no cal ser gaire professional, per parar el micròfon o dir que algú ha dit i l’altre l’hi ha contestat, i amb això ja n'hi ha prou i sinó es tira d’agències de noticies i corre que t'he vist i guaita com t'empaito. En una època on tenim tanta saturació d'informació, curiosament es quan un se sent més desorientat i desinformat, hi ha poca anàlisi i si molta saturació de iteracions rutinàries.
No cal cursar la carrera de periodisme per fer aquest tipus de feina, i no parlem ja del periodista esportiu, instal·lat en el tòpic de manera permanent i amb la imaginació de vacances també permanents. Els del cor o premsa groga - menys encara, aixó pertany al departament d'obscenitats.
No ho dic per dir, ni per ballestrejar contra aquesta espècie, no. A veure, escolteu qualsevol informatiu, tot és: va dir, ha dit, ha contestat etc etc. la redacció dels texts de més d’un informatiu suspendria un curs de redacció no massa exigent. Només que parlin d'un tema que un coneix una mica s'adona ràpidament de com s'esbiaixa la noticia, de com - literalment - es desbarra amb dades errònies i mitges veritats sovint deformades o mal explicades. A banda, com ara als polítics els ha donar per exercir de bocamolls a Twitter, nomès cal seguir les seves piulades per estar informat (o desinformat) de primera mà.
Les noticies apareixen i desapareixen de seguida substituides per altres, que a la seva vegada son substituides per unes de més recents. Recordo fa anys que es veu que a Biafra passaven molta gana per la sequera. Devia ploure-hi molt i ara neden en l’abundància, puig fa temps no se’n parla. Ara, la ració diària de morts a Iraq que l’única funció que compleix és insensibilitzar-nos per reiterativa, no falta cap dia, però sempre seguint la premissa bàsica del periodista actual, han dit, han contestat. Són noticies que s'usen es llença’n com un "kleenex", un dia ocupen tota la portada i ens angoixen amb ella i en tres o quatre s'esvaneixen en el més absolut i difós dels oblits. Es com parlar d’un venedor o d’un recollidor de comandes, la segona de les opcions, és a l’abast de qualsevol indocumentat, la primera requereix professionalitat i independència.
De la mateixa manera que TV3 fa cada any la collonada de la marató, les noticies surten un dia a l’any i després desapareixen fins ves a saber quan, la marató almenys recapta diners per ajudar a gent necessitada d’investigació sobre las seves malalties. Investigació que l’Estat amb els nostres diners dels impostos directes i indirectes, no fa, farà, ni pensa fer, que no és molt però almenys és alguna cosa. Una TV3 que passa de puntetes pel cas del fill gran de Jordi Pujol - com els de Polònia per cert - un cas que allí no existeix, oficialment - no sigui que l'avi s'enfadi. I, de la mateixa manera que ja no hi han serenos, altres espècies desapareixeran dins de poc temps. La de periodista com a ésser intel·ligent, informat, investigador, opinador compromès i comunicador lùcid, sembla serà una d'elles, salvant-ne com sempre algunes honroses excepcions que no fan més que confirmar la regla.
O així m'ho sembla a mi.
O així m'ho sembla a mi.
Y a mi, el análisis ha desaparecido.
ResponEliminaEso sin contar que los medios de comunicación llevan siempre la opinión de antemano, separados entre tirios y troyanos la verdad y el análisis desaparecen. A mi me gustaba Luis del Olmo en la radio, los de la derecha decían que era de izquierdas y los de la izquierda decían que era de derechas; en los debates siempre llevaba a dos de cada lado y se callaba. Siempre me gustó, tengo una entrada en Borrador de él que algún día publicaré... Un saludo.
Et diria quatre coses de la Marató, i d'on va a parar una part important de la recaptació, però no ho faré.
ResponEliminaCrec que els periodistes s'estan qüestionant quina feina fan, i per a qui la fan. Almenys uns quants. Confio que a poc a poc, un nou periodisme de veritat aparegui i es mostri.
Et refereixes als 16 tertulians que van donant voltes d'una cadena a una altra, passant per les emissores de ràdio i els diaris?. Mare de Déu!
ResponEliminaDe la Marató deixeu-me pensar que és completament legal, ho dic de debò.
Com també va de debò que fins fa poc "m'agradava" Manel Fuentes, fins que l'altre dia es va vendre a la patronal, i també va de debò. Per a mi el millor és Antoni Bassas, llàstima que no estigui aquí.
Temujin,Luis del Olmo, te puede gustar o no, pero es de los de antes.
ResponEliminaAhora hay demasiado becario perfectamente adiestrado sobre que y como debe hablar o escribir.
Falta faria Lluís, que surti un nou periodisme.
ResponEliminaJosep, Fuentes no m'agrada, entre altres coses perquè es bastant maleducat però segons amb qui.
ResponEliminal'Antoni Bassas 'agradava, però en marxar em vaig pasar al Basté i ja no me n'he mogut.
Me adhiero al escrito de TEMUJIN, además añadiría que ahora los medios están todos sujetos a grupos con ideas políticas, y el periodista o comulga con ella o se queda sin trabajo. No es lo mismo Prisa que Lara, o los Godó. Salut
ResponEliminaHola. Que jo penso que ara el que ens convé, és que la nota d'accés als estudis de comunicació audiovisual sigui, encara, més alta que la de medicina, almenys a Catalunya que té un deu i mig. A més passa que la nota és no exigible als estudiants de la promció dels helicopters de quart d'Eso, no poden entrar ni tenen ganes de dedicar-s'hi.
ResponEliminaTambé es degut, a la possibilitat d'implementar o pujar les diferents notes que s'ofereixen a qualsevol estudiant amb les PAAUS ja superades, i, tal.
Com es menja això. Ho portem a la UOC? hehe
Com a periodista he de dir... que et dono tota la raó. Una experiència personal: fa uns mesos vaig deixar (jo, voluntàriament) la corresponsalía d'una emissora de ràdio catalana a Alemanya. Saps per què? doncs perque no podia seguir treballant com el periodisme radiofònic d'informatius demana: un titular, una idea global, generalitzadora, i amb això donem els qui ens escolten per informats.
ResponEliminaPorqueria, era allò, i no pas periodisme. Vaig preferir buscar-me les garrofes en una altra banda que seguir prostituïnt-me.
Ferran, la majoria de corresponsals cobren i callen, aquest és el problema.
ResponElimina