Els llibres d'històries il·lustrades i dibuixos d'Edward Gorey eren totalment desconeguts per a mi, i així haurien seguit, si no haguès estat pel Doodle de Google d'ahir dedicat a ell amb, amb un motiu en certa manera peculiar: ahir, el Sr. Gorey hauria complert 88 anys.

Gorey va arribar a ser ben conegut a través de la seva introducció a la sèrie de la PBS Mystery! a 1980 i els seus dissenys per a la producció de Broadway de Dràcula en 1977, per a la qual va guanyar el Tony Award al Millor Disseny de Vestuari i va ser també nominat per al Millor Disseny Escènic. En anys posteriors, Gorey va viure a Yarmouth Port, Massachusetts, a Cape Cod, on va escriure i va dirigir nombrosos espectacles nocturns, on sovint presentava les seves pròpies titelles de paper maixé, en una companyia coneguda com La Theatricule Stoique. El seu major treball teatral va ser el llibret per "Opera Seria for Handpuppets", The White Canoe, per a una partitura del compositor Daniel James Wolf. Elephant House, la casa-museu de Edward Gorey a Cape Cod. Va ser molt coneguda la seva afició al ballet (durant molts anys, va assistir a totes les representacions del New York City Ballet) i als gats. Ambdues figures apareixen en la seva obra. 

el doodle de Google


El seu coneixement de la literatura i el cinema era inusualment extens, i en les seves entrevistes citava com a algun dels seus artistes favorits Jane Austen, Francis Bacon, George Balanchine, Balthus , Louis Feuillade, Ronald Firbank, Lady Murasaki Shikibu, Robert Musil, Yasujirō Ozu, Anthony Trollope, i Vermeer. Des del 1996 fins a la data de la seva mort, l'abril del 2000, el, d'altra banda, normalment solitari il·lustrador, va ser objecte d'un documental dirigit per Christopher Seufert. Aquest encara s'ha d'estrenar. 
Aixo expliquen els de la Viqui, i diuen tambè i és bastant obvi, que Tim Burton es va inspirar en ell.

Aquest vídeo molt il·lustratiu de la seva manera d'entendre l'humor.


   


 Enric Juste ha animat aquest vídeo pel programa «L'hora del lector», de Canal 33, les il·lustracions del llibre d'Edward Gorey «La colla mata-degolla»