Maquiavel ens indica que quan tot està corromput, cal començar des de zero. Si la carcassa de l'obra té tèrmits, és millor desfer-se d'aquesta i començar amb una altra fusta nova, que, encara que inicialment sigui de pitjor qualitat, estigui sense contaminar.

És millor dictar normes que impedeixin la corrupció que altres per el seu càstig una vegada estès el mal. L'experiència demostra que les masses tendeixen a les males costums, que és convenient frenar de forma ajustada a dret.

"Qui en els actuals temps volgués fundar una república, li seria més fàcil aconseguir amb homes salvatges i sense civilització alguna, que amb ciutadans de corrompudes costums, com un escultor obtindrà millor una bella estàtua d'un tros informe de marbre que d'un mal esbós fet per un altre. "(Maquiavel, Discursos, 1, XI)


Estratègies de Maquiavel per aturar la corrupció

"Cal advertir també la facilitat amb què els homes es corrompen, i canvien de costums, encara que siguin bons i ben educats, canviant a dolentes les seves bones costums. Ben estudiats aquests successos pels legisladors en les repúbliques o en els regnes, els induirà a dictar mesures que refrenin ràpidament els apetits humans i treguin tota esperança d'impunitat als que cometin faltes arrossegats per les seves passions. "(Maquiavel, Discursos, 1, XLII) - EL ARTE DE LA ESTRATEGIA.

O sia la que corrupció, com la prostitució són dos pràctiques tan antigues com la humanitat, i fins ara cap de les dues s'ha pogut eradicar, ni crec s'aconsegueixi en el futur, forma part de l'ADN dels hominids.