Aquest escrit està dedicat a Júlia Costa que l'espera amb candeletes.
"Lluny de l'adaptació horària que duien a terme algunes cultures, com l'egípcia o la mesopotàmica, que dividien les hores de llum en períodes de 12 hores flexibilitzant així el temps, el primer a plantejar el canvi horari com a mètode d'estalvi va ser Benjamí Franklin. El considerat un dels pares fundadors dels Estats Units va publicar una carta el 1784 des de França en la qual relatava que els parisencs estalviaven en espelmes aixecant més d'hora. La proposta de Franklin, però, no va prosperar. No va ser fins a 1905 quan la idea va reaparèixer amb més força de mans del constructor anglès William Willett. Durant el seu habitual passeig a cavall previ a l'esmorzar, Willet va recollir en la quantitat d'hores que dormien els londinencs durant el dia. El constructor va publicar la seva idea de l'horari d'estiu dos anys més tard, però, perquè no fos tan brusc el canvi, Willet va proposar transicions de 20 minuts setmanals, però aquesta mesura mai es va afegir per la complexitat que comportava. No va ser fins el 30 d'abril de 1916, però, quan es va aplicar per primera vegada. La mesura es va institucionalitzar el 1974 arran de la primera crisi del petroli, quan alguns països, entre els quals hi havia Espanya, van decidir avançar els seus rellotges per aprofitar millor la llum del sol i gastar menys electricitat en il · luminació. Des de 1981 el canvi d'hora s'aplica com a directiva i cada quatre anys es renova successivament.
A Japó no l'han aplicat mai aquest canvi horari. Perquè?, us preguntareu sagaçment. Doncs perquè consideren que no serveix per a res ni te cap utilitat ni representa cap estalvi, és més. alguns estudis independents gents sospitosos apunten que encara augmenta una mica el consum.
La Generalitat calcula que aquest canvi permetrà un estalvi de 18,9 milions d'euros a Catalunya. És aquesta una decisió que considero una bajanada digna de figurar a "el principi de Dilbert", i és que no m'ho crec, no se veure on es pot produïr aquest pretès estalvi de 21 milions d'euros pel canvi de l'hora d'aquesta nit.
M'agradaria em diguessin on s'estalvien aquests diners. No en les indústries, doncs poques naus si és que n'hi ha algunes, treballen amb llum de dia. No als supermercats, sempre treballen amb els llums encesos. No a les cases, la que estalviaràs de la tarda, la gastaràs al matí - malgrat que si entenc que aquí hi pot haver un petit estalvi - despatxos en general, el que guanyin per un costat el perdran per un altre i tenint en compte que la majoria comencen a les vuit o les nou del matí i aquesta hora ja hi ha llum natural - i solen acabar pels voltants de les sis o set de la tarda, poc es notarà per a no dir gens. Possiblement la meva ignorància no em deixi veure on es produeix aquest estalvi, però no dono per a més, i, com no m'en fio gens d'aquesta tropa que per un costat em diuen que estalvií aigua en rentar-me les dents i després van i perden la de Jesus és Crist d'aigua per les canonades, que posen mides inversemblants i inùtils a nivell de trànsit, que fan estudis carissims i rarissims i mes collonades variades, no fan que la meva credibilitat o confiança en les seves decissions, s'anteposin a aquesta esmentada ignorància. Perquè simplement no és veritat, una vegada més menteixen amb la seva habitual facilitat per manipular les dades segons els hi convé. I sinó, algu que hi entengui, si li plau, que m'expliqui com i on s'estalvien aquests dinerons, però sense fer trampes".
Això crec jo que és una bestiesa, el canviar l'hora, això ho penso des de fa més de 30 anys.
ResponEliminaBon dia Francesc i bona Pasqua, Gràcies
m'ENCANTA que siguis constant amb el tema, un clàssic, com la mona i la Palma, i els que manen per aquí m'entra per aquí em surt i per allà em fa tururut que deien els grans de quan jo era petita. Gràcies per la dedicatòria i si cal recollir firmes en contra del canvi, ja ho saps.
ResponEliminaApunto la meva firma a la llista de firmes contra aquesta bestiesa.
ResponEliminaMira com ho expliquen en una altra banda, també sense embuts:
http://www.vilaweb.cat/noticia/3865246/20110325/nostre-horari-nazi-cada.html
Amén ¡¡
ResponElimina¿Cual dejamos la actual o la de verano?.
ResponEliminaPara mi seria mejor la de verano, pues los grandes centros productivos están a tres turnos (los que todavía trabajan) y se ahorraría en escaparates y alumbrado. Quizás apagando muchas farolas estúpidas se ahorrase bastante dinero y con lo del agua tienes toda la razón, donde más se pierde es en fugas.
és una bestiesa MªTrinidad. Bona pasqua
ResponEliminapodriem fer una ILP d'aquestes Júlia, si no fos perquè fa mandra.
ResponEliminaja ho he llegit Lluís, però aquesta seria una altre història. Gràcies per l'enllaç.
ResponEliminaet com spiritu tuo, Miquel.
ResponEliminahacen lo que hacen y ni saben porque lo hacen Temujin, esto es lo peor, pero es que no dan más de si los pobres.
ResponEliminaAllò de l'estalvi energètic és veritat. Aquesta nit de dues a tres de la matinada no consumirem res. Comprova-ho!
ResponEliminaOstres! Jpmerch, en això no hi havia caigut. Ara ho entenc.
ResponEliminaJpmerch, mis felicitaciones,eso se llama dominar el mercado energético, supongo que nos descontaran esta hora en el recibo de la luz.
ResponEliminaFrancesc da gusto venir por aquí, se resuelven muchas dudas.
pues yo aún tengo muchas, Temujin.
ResponEliminaConfesso: fins fa uns pocs anys n'era defensor. És igual, no hi donem més voltes, tots tenim les nostres imperfeccions. Des de fa uns pocs anys, en sóc 100% contrari: em sembla una collonada.
ResponEliminaHe dit. I veig que no estic sol :)
Yo tambien soy contra. Que dejen la hora de verano para siempre.
ResponEliminaFerran, no té cap sentit útil, ans al contrari, afecta negativament a la mainada, gent gran i bestiar.
ResponEliminaeso Isabel, siempre en verano y fuera el invierno.
ResponElimina