ÚLTIMS ESCRITS

8/recent/ticker-posts

DE LA INCONVENIÈNCIA D'HAVER NASCUT


Reconec que en el seu moment, quan a través del bon amic Pep Ribal i Serra vaig saber per primera vegada del filòsof romanés Emil Michel Cioran, llegir-lo, saber-ne del seu pensament fou per a mi una sotragada molt forta. Després, en una traducció al català que el mateix Pep va fer i auto editar del “breviari de putrefacció” i “de la inconveniència d’haver nascut” vaig aprofundir en el coneixement del seu pensament. No es tracta d’estar d’acord o no amb tot el que deia Cioran, però si almenys encara que sigui a nivell de teorització val la pena plantejarse algunes de les seves teories sobre l’esser humà. Per exemple estic totalment d’acord amb ell en la qüestió de suïcidi, del qual en parlava en el comentari d'ahir. Nomès es suïciden els optimistes - deia Cioran - El suïcidi és un dret a contemplar, que no ens ha estat atorgat, però el tenim. En canvi no tenim el mateix dret a decidir abans de néixer, ens abandonen aquí i espavila't. Deia en un dels primers aforismes de "el marmessor de la ignorància" ”Si abans de néixer, als nadons els hi fessin un tràiler del que seria la seva vida, dubto molt que cap d’ells volgués sortir de l’úter matern”


I és què, portar algú al món en el que se suposa és la conseqüència d’un altre acte irracional com es l’amor, que no es pot analitzar d’una manera racional, és situar aquesta persona en un atzucac en el que per arribar-hi no n’ha pres ni art ni part. Aixó en el 20% de la població mundial que pot donar certes garanties de més o menys benestar a l’infant, l’altre vuitanta per cent és nomes un acte purament de reproducció per a la supervivència de la espècie, amb l’agreujant que es tenen molts fills sabent que la naturalesa ja en farà una tria natural i on nomes sobreviuran els més forts.


I és que som animals, ho vulguem reconèixer o no, animals contradictoris bàsicament, el mateix Cioran ho era i força, i a més a més tenim una enorme capacitat d’adaptació al medi que ens envolta, capacitat per sobreviure fins i tot en les circumstàncies mes adverses, i tenim també la capacitat d’enamorar-nos, d’estimar, de la tendresa, de fruir de les coses petites del dia a dia, de emocionarnos, de riure o de plorar, de obviar la proximitat de la parca i experimentar quan podem la “joie de vivre”. Nosaltres que també som mainada a qui és va deixar aquí sense consultar i que hem continuat amb aquesta cadena de reproducció de la que el més important és que no se'n trenqui cap baula abans d'hora.

I van passant els anys i restem aquí, entestats en sobreviure malgrat la venjança cruel de la naturalesa sobre el nostre cos i les malvestats amb que ens hagi obsequiat la vida, sovint amb la nostra col·laboració desinteresada, i amb aquesta capacitat d'arxivar els mals records en un racó obscur de la memòria. I aleshores, en un moment determinat un dubta i en girar la vista enrere, amb aquesta capacitat de recordar només el que ens convé o volem recordar, dona una ullada general, un repàs acurat al seu paisatge anterior i pensa que malgrat tot, potser si que ha valgut la pena el fet de viure. O aixó volem fer-nos creure.

Curiós que Cioran, considerat per a molts l’apologista del suïcidi, acabés el viatge als 84 anys a París i de mort natural. Deu ser la contradicció de l'espècie humana. De fet, no ha estat ni més ni menys contradictori que qualsevol de nosaltres, simplement, ell n’era conscient.

No és perquè si que he publicat massa de Cioran aquests últims dies, tot i que sempre està present el seu pensament en els meus escrits. El proper dia 8 d'aquest més, hauria complert 102 anys, i no puc assegurar que continués igual de lùcid, contradictori i rondinaire; quan va morir al llit als 84 anys, patía Alzheimer, o sia que ja no era ell.
Li ho deia l'altre día a Lluís Bosch en l'entrevista que em va fer en el seu nou bloc, l'Alzheimer és terrible, no ets, no tens records, no coneixes ni a la gent que més puguis estimar inclòs tu mateix. I això, a banda d'injust, és terrible, però és aixì, i com li deia una iaia nonagenària a Cioran un dia que es va aturar a un poble en un velatori d'un familiar seu: 

«No hay nada que hacer», respondía la nonagenaria a todo lo que yo le decía, a todo lo que vociferaba a sus oídos sobre el presente, el futuro, el cauce de los acontecimientos…
Con la esperanza de arrancarle alguna otra respuesta, continuaba yo con mis temores, mis agravios y mis quejas. Al no obtener de ella más que el sempiterno «no hay nada que hacer», terminé por hartarme y me fui irritado contra mí y contra ella. ¡Vaya idea la de abrirse a una imbécil!
Pero ya en la calle, cambio total. «La vieja tiene razón. ¿Cómo no me di cuenta de inmediato que su estribillo encerraba una verdad, la más importante sin duda, puesto que todo lo que sucede la proclama y todo en nosotros la rechaza?»

Publica un comentari a l'entrada

8 Comentaris

  1. Veo que Ciorán te suele perseguir...
    Recuerda como acabó, no se quitó la vida, sino que pospuso tanto su suicidio que murió de alzheimer.
    Quizá, la mejor manera de no suicidarse, sea leyendo a Ciorán.
    salut

    ResponElimina
  2. Em temo que en Miquel té raó, i que la lectura de Cioran no t'inclina al suïcidi sinó tot el contrari. Jo diria que l'alzheimer és un dels mals derivats de l'allargament de la vida més enllà del "disseny" original de l'espècie. Segur que un dia el podran curar i viurem 120 anys, de manera que ens trobarem amb altres malalties desconegudes avui.

    ResponElimina
  3. una de les seves explicacions sobre el suicidi defineix - crec - el que dieu tan en Lluís com en Miquel:

    Lo hermoso del suicidio es que es una decisión. Es muy halagador en el fondo poder suprimirse. El propio suicidio es un acto extraordinario. Así como llevamos, según Rilke, la muerte en nosotros, llevamos también el suicidio. El del suicidio es un pensamiento que ayuda a vivir.Ësta es mi teoría...Qué quería decir? que la vida es soportable tán sólo con la idea de que podemos abandonarla cuando queramos. Depende de nuestra voluntad.
    Ese pensamiento,en lugar de ser desvitalizador, deprimente, es un pensamiento exaltante. En el fondo nos vemos arrojados a ese universo sin saber porqué. no hay razón alguna para que estemos aquí. Pero la idea de que podemos triunfar sobre la vida, de que la tenemos en nuestras manos, de que podemos abandonar el espectáculo cuando queramos, es una idea exaltante..."
    "...mientras puedas reír, aunque tengas mil razones para desesperarte, debes continuar. Reír es la única excusa de la vida. la gran excusa de la vida!"

    E.M.Cioran

    ResponElimina
  4. La ironía es un buen antídoto del suicidio. Nuestras creencias cristiano-occidentales condenan el suicidio y yo no estoy muy de acuerdo con ello, posiblemente ante una enfermedad terminal que me haga sufrir a mi y a mi familia, el suicidio es una buena solución, hasta aquí hemos llegado, fue bonito hasta que duró o no (lo que sea), hasta la próxima, el último que cierre la puerta y apague la luz. A Coiran le he conocido en tu pagina, un saludo.

    ResponElimina
  5. es un derecho personal Temujin, estoy contigo en que llegado un momento determinado, es una buena solución para escoger el momento de irse, ya que no pudimos escoger el de llegar.

    ResponElimina
  6. Jo no em rendeixo fàcilment però si un dia decideixo fer-ho se que sera la meva decisió i probablement la defensaré com ara defenso la meva vida. Així i només així vaig acceptar el suïcidi de la meva cosina quant només teníem 25 anys. Va ser la seva decisió i després del disgust i de moltes coses que veus entens que s,ha de respectar aquesta decisió. Encara que es molt dur acceptar-ho i al principi et sembla impossible acceptar-ho ho acabes fent. Aquest post també me,l guardaré junt amb el que m,ha dut aquí que has escrit avui. De tant en tant es necessita un clic d,aquets. Sé que trobes a faltar el teu pare, ho he pensat moltes vegades el dia del meu cumpleanys ho vaig pensar perquè també era el dia que el teu pare hagués fet anys. A mí m,agradava quant parlaves d,ell, eren relats curts però molt bonics,molt propers i autèntics, encara t,han de fer companyia encara que no es el mateix però per uns instants quasi bé ho és. Una abraçada a aquells records de part meva.

    ResponElimina
    Respostes
    1. És que han estat molts anys junts, esmorzant junts, visquent junts els 10 últims. Hi a més hi havia molta complicitat.

      Elimina