Aquesta informació l'ha publicat avui Nació Digital. Com és precisament avui l'aniversari del pla per confondre als nazis, avui ho publico, car si no ja començaria malament, ja que comença Nació Digital dient. Tal dia com avui...... Cal tenir en compte que en ser demà el dia del treballador en principi no s'hauria de escriure res, i aquesta informació és si més no curiosa i interesant, i demostra una vegada més que intel·ligència i militar són incompatibles.



L'Equip dels 20 de l'MI5, que va idear l'Operació Carn Picada Foto: IWM

Tal dia com avui va començar un fabulós pla d'espionatge que va capgirar el resultat de la Segona Guerra Mundial a Europa. Un cadàver "amanyat" va confondre els nazis de les intencions dels aliats.

"Tireu-lo a l'aigua", va ordenar el Tinent Bill Jewell a la tripulació del submarí britànic Seraph. La marineria, experta en operacions encobertes, va complir l'ordre i va llençar al mar un cadàver d'un home de 34 anys, vestit d'uniforme, avillat d'un salvavides i acompanyat d'una maleta amb documents importantíssims sobre un virtual desembarcament de les tropes aliades a Creta i Grècia. Un cop el cadàver del suposat Major Martin surava, el tinent Jewel va comunicar als seus superiors un missatge en clau: " Mincemeat completed" -Operació carn Picada completada.

Així va començar a dos quarts de cinc de la matinada de tal dia com avui, un 30 d'abril de 1943, d'ara fa exactament 70 anys, una de les proeses d'espionatge més fabuloses de la història militar que va ser crucial pel desenllaç de la Segona Guerra Mundial a Europa. La intel·ligència britànica va idear un pla espectacular i treballadíssim per enganyar els alemanys que finalment va assolir el seu objectiu confondre l'enemic i obrir camí de l'alliberament dels nazis a la vella Europa. El pla es va batejar com "Operació Carn Picada"

Tot es va bastir amb la premissa que els alemanys sabien que el desembarcament aliat havia de ser a Sicília. De fet, els alemanys tenien coneixement que els aliats sabien que els nazis sospitaven que la invasió seria per Sicília, per tant, els alemanys imaginaven que els aliats escollirien un altre front pel desembarcament -com va passar al desembarcament de Normandia-. Així que la intel·ligència militar britànica, l'MI5 , va sargir un pla d'engany fent veure que el desembarcament per Sicília només seria una distracció i que l'ocupació s'escometria per Sardenya i Grècia pels Balcans.

Per convèncer l'alt comandament alemany, el "Comitè dels 20" -l'equip estrella de les operacions off de l'MI5 dirigit per Ewen Montagu- va idear un pla que s'ha conservat com una de les fites del contraespionatge i l'estratègia de l'engany. Aprofitant un cadàver civil, van crear un oficial, Major Martin, amb prou graduació i edat, que transportava documents que esbossaven una invasió d'Europa per Sardenya i Grècia, a través dels Balcans. Un equip de patòlegs va preparar el cos per tal que semblés que hagués mort ofegat, li van dissenyar una vida -amb xicota i tot-, i el van llançar davant la costa espanyola. Un pescador de Punta Umbría, a Huelva, José Rey, el va recollir i el va lliurar a les autoritats franquistes. Aquestes, ansioses per quedar bé amb els nazis, van comunicar la troballa.

L'Oberkommando der Wehrmacht, el temut directori nazi, es va empassar el muntatge i va retirar tropes de Sicília per desplaçar-les cap a Sardenya i Grècia. L'enemic s'havia empassat la "carn Picada", i el virtual major Martin encara rau enterrat a Huelva, condecorat tant pels aliats com per la fabulosa història que, un cop mort, va escriure fa 70 anys.