A meitats de gener del 1939, el Santiago, quan encara no sabia que havia de ser el meu pare, era a la Batalla de l'Ebre. Conduïa un camió rus que li deien Katiuska. La cosa per les terres de l'Ebre no pintava bé per l'exèrcit republicà, i s'albirava que la lluita estava perduda. Aleshores,el meu pare va rebre un estrany encàrrec: havia d'agafar el camió, anar a l'Ametlla de Mar a recollir una caixa de llagostins i dur-la fins a Calaf, que es veu que un 'alto mando' republicà es volia fotre fins al cul de marisc abans de desaparèixer cap a França. Pel camí el Santiago es va aturar a dinar al Pont d'Armentera i diguéssim que va distreure tres o quatre llagostins de la caixa per cruspir-se'ls per dinar.
En arribar a Calaf i entregar els llagostins a 'l'alto mando', havia de tornar cap a les terres de l'Ebre, però un company de la Garriga li va suggerir que si afegien aigua freda al radiador del motor calent trencarien la junta de la culata i el camió Katiuska s'hauria de dur a reparar al taller que tenien els republicans a Santa Perpètua de Mogoda.
Dit i fet, i amb el Katiuska espatllat els varen remolcar des de Calaf fins a Santa Perpètua, els del remolc varen acompanyar al meu pare a Sant Feliu de Codines, d'on és el Santiago i varen dinar a casa seva amb la família. El company de la Garriga ja no va tornar a Santa Perpètua i el varen matar a Bigues dies més tard. El Santiago va tornar a Sabadell i es va amagar a Cal Renom, fins que el dia 27 de gener de 1939 les tropes nacionals varen entrar a Sabadell i ell amb una bandereta espanyola que li varen donar, va sortir al carrer com tothom a rebre a l'exèrcit Franquista d'ocupació, i diguéssim que es va escapolir de l'escomesa. Després, tres anys de mili a Ourense i una temporada a Àguilas (Murcia) i cap a casa on un amic el va col·locar d'instructor de la Falange, on va durar poc i se'n va anar a treballar a Sabadell a la fàbrica d'olis de Can Gambús on s'hi va jubilar. El meu pare no va ser ni un heroi ni un covard. A les guerres no n'hi ha d'això, només hi ha víctimes, i ell se'n va sortir.