NOMOFÒBIA


Si ets de les persones que en oblidar el telèfon mòbil a casa els entra el pànic i envaeix l'ansietat per sentir-se desconnectats de la resta del món, pot ser que siguis un dels molts ( més de la meitat ) al voltant del món que pateixen de nomofòbia .
El 96 % dels espanyols tenen mòbil, xifra que supera als EUA, Xina o França. El 26 % dels usuaris té dos mòbils i el 2 % té fins a 3 telèfons. El 33 % dels espanyols navega per Internet a través del seu telèfon .

Espanya és el país amb més telèfons mòbils per habitant, gairebé 10 milions d'espanyols utilitzen WhatsApp per enviar missatges, fotos, etc. "Totes aquestes xifres fan que el nostre país sigui especialment sensible a aquest tipus de noves malalties", han advertit des del centre d'Estudis Especialitzats en Trastorns d'Ansietat (CEETA ) .
Estudis realitzats per aquest centre van revelar que gairebé el 53% dels usuaris de telèfons mòbils tendeixen a sentir ansietat quan " perden el seu telèfon mòbil , se'ls esgota la bateria, el saldo, o no tenen cobertura a la xarxa", explica la directora d' CEETA a Espanya , Marina Dolgopol .

Símptomes de la nomofòbia

Sortir al carrer sense mòbil pot crear inestabilitat, agressivitat i dificultats de concentració (símptomes típics dels trastorns d'ansietat). Sol estar acompanyada de símptomes com ara malestar general, hipervigilància, inquietud, por a estar desconnectat o aïllat: sentir que el telèfon o les converses mantingudes generen tranquil·litat, comprovació constant de la recepció de missatges, mails i visites a les aplicacions de xarxes socials, pèrdua d'oportunitats laborals, consulta permanent de notícies, preocupació desmesurada pel que pogués passar si la persona no està connectada, crisi de pànic, agorafòbia.

Aquest patiment va créixer 13% en els últims quatre anys, ja que cada vegada són més els consumidors que es veuen lligats als seus telèfons intel·ligents ja que la tecnologia és cada vegada més accessible i econòmica . "Una persona consulta el seu telèfon mòbil una mitjana de 34 vegades al dia", expliquen des CEETA.

"Les persones que pateixen de nomofòbia expressen que el seu telèfon és la seva vida, que ho és tot, i els brinda la sensació sobretot de sentir-se acompanyats ", assegura Marina Dolgopol. Les dones i els adolescents solen ser més propensos a patir-la. Els adults exerceixen una influència importantíssima en la vida dels nens a través del seu comportament portant-loa a situacions tals com no poder deixar-lo, fins i tot en els moments de reunió familiar com pot ser compartir un sopar o reunió . Els joves d'entre 18 i 24 anys són els més propensos a patir nomofòbia . Dins d'aquest rang , el 8 % dels universitaris són els que més ho pateixen .

Per prevenir aquest problema, es recomana als pares evitar que els fills tinguin connexió a la xarxa des de la seva habitació i establir uns horaris per a un ús correcte de les tecnologies. "Cal separar moments. La nit és per dormir i, per tant, el mòbil ha d'estar apagat, de la mateixa manera, que el sopar és per menjar i no per estar amb el mòbil", explica la directora de CEETA .
Des del Centre d'Estudis Especialitzats en Trastorns d'Ansietat es recomana acudir a un psicòleg per solucionar el problema el més aviat possible si ja s'ha detectat tenir alguns d'aquests símptomes.
Comparteix:  

Comentaris

 1. Pero si son los padres quienes con la excusa de tener al hijo controlado le compran un movil a los 8 años...a los 8...Yo lo estoy viendo constantemente ¡¡¡¡

  ResponElimina
 2. No sé si per bé o per mal però d'aquí un temps ja no serà una malaltia sinó un estil de vida.

  ResponElimina
 3. Si tener intencion de suplantar los quehaceres y sapiencia de galenos especialistas en modernas enfermedades, yo a estos síntomas les suelo llamar simplemente gilipollez, como los que se dan por ofendidos si no les contestas inmediatamente el "guasap super ingenioso" que te mandan por cuarta vez. Pero posiblemente mi opinión sea discutida por el cuerpo médico.
  El que un teléfono móvil a un niño a los ocho años le da un objeto y le roba la niñez.
  Eso pienso yo que soy así de "bruto".

  ResponElimina
 4. Miquel, això ve d'auesta obssessió actual per controlar el que és incontrolable, la mainada adolescent.

  ResponElimina
 5. comença a ser-ho Loreto, es podria parlar ja de la raça o generació Whatsapp, la característica principal, és que van pel carrer caminant mentre teclegen impulsivament ah! i somrient. Cada vegada n'hi ha més....

  ResponElimina
 6. no andas desencaminado Temujin, pero es la manía de la sobreprotección actual de los padres a los hijos.

  ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada