'TONTOS DE CAPIROTE'


La celebració de la Setmana Santa religiosa, amb aquesta parafernàlia entre mística, masoquista, religiosa i pagana, no deixa de ser un negoci i atractiu turístic per a moltes ciutats i pobles que la celebren amb tant d’entusiasme com l’endarreriment cultural i ancestral que representen aquest tipus de celebracions en ple segle XXI, o és el que hauria de ser a dia d'avui aixó, tot i que molt em temo no és així.
De fet, costa d’entendre que encara es puguin celebrar aquests tipus de manifestacions on el que menys importa ja és la fe, o les creences. Aquí es tracte d’una estranya ostentació pública d’unes imatges barroques ornades amb tot i més (paganisme) i uns suposats i exaltats creients desafinant-li “saetas” a una icona per pur lluïment propi en la majoria dels casos, i la massa bramant mentre contempla l’espectacle, acompanyat d’uns encaputxats “made in Ku Kux Klan” amb els seus capirotes, o altres “freakies” variats, descalços amb cadenes als turmells i en llocs ón fins i tot hi ha gent que s’assota l’esquena, tot molt edificant i reparador.
Aquesta festa pagano-freakie-religiosa, ja no la entenia ni de petit, quan em feien menjar peix el divendres sant i el meu oncle m’explicava que després de la professó, ajuntament franquista i clero franquista anaven a fotre’s una fartanera de marisc al Restaurant, amb bula o sense.
Aquesta celebració rònega, rància, serveix per comprendre quan costa d’evolucionar a un país, sortir de l'endarreriment mental de tants segles i a banda comprendre també una mica aquesta Espanya que tan ens costa d’entendre, ancorada en un passat ranci i decimonònic del que no vol, pot, ni se’n sap sortir.

Comparteix:  

Comentaris

 1. Tampoco me hacen gracia. Me recuerdan a los inquisidores.

  ResponElimina
 2. Innocent de mi que de jove pensava que aquestes coses anirien a la baixa; encara veurem el retorn dels "nazarenos" a la Rambla, que la qüestió és trobar motius per desbarrar i fer festa.

  ResponElimina
 3. Miquel: no deixa de ser un reclam turístic, a dia d'avui.

  ResponElimina
 4. no m'estranyaria Allau, tot ha canviat per seguir igual.

  ResponElimina
 5. Cada dia tienen menos seguidores eso es un hecho..

  ResponElimina
 6. Doncs avui llegia a La Vanguardia que la processó a l'Hospitalet té un milió de seguidors (ja serà menys), en part gràcies a la immigració sudamericana.

  ResponElimina
 7. Allau, un milió no m'ho crec - ara, es cert que els sudamericans són molt d'aquestes coses, els hi va el frikisme.

  ResponElimina
 8. Tampoco me gusta. Detesto fanatismos y no pasa de eso. Alli no veo ni creencia ni religion. Siempre veo algo en la tele, este año se me olvido. Lo unico que me gusta mucho son las saetas cantadas en las ventanas.
  Todo esto llama muchisimos turistas nacionales y extrangeros y eso es bueno para la economia del pays.

  ResponElimina
 9. de eso se trata ISABEL, de una atracción turística, y unos cuantos que si creen de buena fe en todo eso.

  ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada