LA DESAPARICIÓ DELS DINERS


Explicava l'altre dia a Rac1 el Professor Niño Becerra que dins de tres o quatre anys desapareixerien els diners com a tal, que tot es pagaria telemàticament. De fet, gairebé funcionem així, poc és el que paguem en efectiu. En alguns llocs com a Granollers s'havia provat la targeta moneder per les compres petites, la idea estava bé, anaves a comprar el pa, la fruita o la carn a la botiga i pagaves amb la targeta que em sembla era de 1000 pessetes i s'anava gastant fins que s'havia de carregar de nou.
En aquest estat que descriu Niño Becerra, hi ha un problema: L'economia submergida, que ja és una assegurança per a molta gent per no acabar caient en la pobresa, o més aviat una qüestió de pura supervivència. No dic que sigui bona, però com a mínim la gent pot anar tirant fent un 'remendu' per aquí o un 'apanyu' per allà. Per tant, no se l'ha de criminalitzar perquè, a més, molts dels diners que s'hi generen tornen al diner oficial.
De fet, la gent ha estat acostumada a pagar en metàl·lic durant segles, així com l'economia de l'intercanvi. Els nostres avis, quan tenien els diners compraven el que necessitaven. Aquí el que no sé com es resoldria, és la qüestió d'aquells que paguen només el 2% dels impostos (el 98% el paguen els treballadors), com tenen els diners en B i en A també a paradisos fiscals, potser els hauran de deixar allí de vacances per sempre.
No deixa de ser curiós el poc interès dels estats en perseguir aquests paradisos fiscals i esbrinar qui hi té diners i el seu origen, sembla fàcil i seria una bona manera de recaptar diners en comptes de continuar esprement aquest 98% de treballadors que són els qui paguen impostos, ah! i els jubilats també.

4 comentaris:

 1. Mi apreciado :
  Los que tienen el dinero en Suiza (por poner el país emblemático) no son los jubilados , ni los pensionistas, ni los obreros, ni los estudiantes, ni los parados.
  Luego nos quedan dos clases más : Industriales de alta gama y políticos con poder adquisitivo alto.
  Dentro de la rama de industriales podemos colocar a un subgrupo : los deportistas y los divos del espectáculo (su cuerpo, voz, o especialidad hacen de él/ella su industria).
  Hoy vemos sin asustarnos (y sólo hablo de Catalunya que es país que me interesa), que la tal Montserrat Caballé ya ha salido con sentencia por valor de casi un millón de multa, y que los hijos del expresident están imputados por fraude fiscal.
  Del tal Macia Alavedra (condenado también por fraude fiscal) nos hemos olvidado. de nuestros deportistas, el tal Messi con dinero en el paraíso del Uruguay ( hay quien todavía no se cree que aquello es un paraiso fiscal), el tal Piqué, el tal Xavi...(se dejaron la pasta ganada en Sudáfrica por el mundial para no pagar impuestos en su tierra)...
  Y así los que me dejo en esta máquina, que son cientos de industriales establecidos en Catalunya.
  Solo pagamos los que tienen nómina. Si pagaramos todos esto podría declararse independiente la semana que viene, porque pasta hay. Solo basta dar una vuelta por los embarcaderos de nuestro país para darse cuenta de la cantidad de yates de alto standing y el lujo que hay.
  Salut

  ResponElimina
 2. nómina o pensió, Miquel, i... paguem perqué ens ho descompten, no ens enganyem, que si fos voluntari, no pagaria ni cristu.

  ResponElimina
 3. A mi me gusta el "cash", un hombre, me decia mi padre, no puede salir de casa sin dinero, ni sin pañuelo y yo sigo la tradicion. Con un billete de 50 aurelios eres más guapo, con uno de 100 un Adonis y si tienes de 500 un politico. Un saludo

  ResponElimina
 4. o como Mario Conde que no sale si no lleva 3000 euros en el bolsillo.

  ResponElimina

Amb la tecnologia de Blogger.