- Gerry Conlon en el moment de ser alliberat -

Gerry Conlon, condemnat injustament a cadena perpètua el 1975 després de ser falsament acusat per les autoritats britàniques de perpetrar un atemptat a les ordres de l'Exèrcit Republicà Irlandès (IRA), ha mort als 60 anys després d'una llarga malaltia, segons ha informat la família.
Conlon, conegut com un dels Quatre de Guilford, va passar a l'imaginari col·lectiu després de l'extraordinària recreació de la seva persona feta per l'actor britànic Daniel Day-Lewis a la pel·lícula 'En el nom del pare' (Jim Sheridan, 1993).

"Va portar vida, amor, intel·ligència i força a la nostra família en les nostres hores més fosques", segons el comunicat, recollit per la cadena britànica BBC.

Conlon, al costat de Paul Hill, Carole Richardson i Paddy Armstrong, va ser condemnat el 1974 després que confessessin per la força la seva participació en un atemptat contra una taverna de Guilford (Surrey) que es va cobrar la vida de cinc persones. El 2005, el llavors primer ministre britànic, Tony Blair, va emetre una disculpa oficial per l'error judicial, 15 anys després que un tribunal d'apel·lacions anul·lés les sentències per greus errors en la gestió de les proves. 
De la mateixa manera, el pare de Conlon, Giuseppe, va ser empresonat després d'una batuda de la policia britànica per confiscar explosius de l'IRA. Aquesta investigació també va ser desacreditada, però Giuseppe va morir a la presó el 1980 per una fallada respiratòria.


Cal no oblidar-ho, són els Estats els autèntics terroristes, els autèntics anti-sistema, el cas de Conlon i els seus companys nomès és una gota d'oli de com funciona la maquinaria represiva i arbitraria dels Estats pressumptament democràctics, i això que aquests fets es varen produïr abans de l'11-S, que d'haver-se produït després, possiblemente Conlon i els seus amics seguirien encara a la presó.



 trailer de la pel·lícula en el nombre del padre.