- L'arribada al poder del partit nazi va ser atribuïda a les pràctiques ocultistes; el mateix Adolf Hitler estava fascinat per les «arts fosques». Com i per què es va produir aquesta estranya associació?. Molts han vist en la seva decisió d'invertir el símbol -es tractava d'una esvàstica... orientada cap a l'esquerra- una indicació de les seves sinistres tendències. Per la seva culpa, la esvàstica, símbol de bona sort, es va transformar en l'encarnació del mal.
La esvàstica es va transformar en la insígnia oficial del partit Nazi en els anys vint. Dibuixada sobre un cercle blanc amb fons vermell, era un símbol cridaner que, per a Hitler, representava tots els ideals del moviment nacionalista.

Quan els metges militars russos van examinar les restes carbonitzades de Hitler al búnquer de Berlín al maig de 1945, van fer un curiós descobriment: Hitler era monorquídic; és a dir, només tenia un testicle. Resulta estrany que aquesta particularitat no hagués estat objecte, almenys, de rumors, tractant-se d'un personatge tan públic. Però encara és més curiós que aquest defecte, probablement congènit, guardés una relació directa amb l'interès que el Führer sempre va sentir per les ciències ocultes, i alhora amb la seva ben coneguda obsessió per la música de Wagner.

Efectivament, segons el doctor Walter Stein -les observacions a partir de les seves converses personals amb Hitler a Viena van constituir la base de Spear of Destiny (La llança del destí) de Trevor Ravenscroft- Hitler sentia ja el 1912 una veritable passió per la música de Wagner, particularment per Parsifal, que exaltava als cavallers teutònics i a la raça ària. Hitler va descobrir aviat la font en què s'havia inspirat Wagner: la poesia medieval de Wolfram von Eschenbach. De fet, el doctor Stein va conèixer gràcies a que va comprar un exemplar del Parsival de Eschenbach que primer havia pertangut al jove Hitler. El doctor Stein va quedar impressionat per la minuciositat de les notes al marge i pel patològic odi racial que demostraven. Entre elles apareixien nombroses referències al personatge de Klingsor, que pel que sembla s'inspirava en un notori tirà del segle IX, el duc Landolfo II de Capua.

La patològica ambició de poder de Landolfo l'havia portat a l'estudi de les arts màgiques, i per aquesta raó va ser excomunicat en 875. Però existia un detall que ha d'haver facilitat la identificació de Hitler amb el Führer del segle IX: pel que sembla, Landolfo havia estat parcial o totalment castrat, ja que Eschenbach ho descrivia com «l'home que era llis entre les cames».

Sabem que Hitler va ser molt influenciable en la seva joventut, i que assimilava amb facilitat les idees dels que l'impressionaven, com Wagner i Nietzsche. La mania de poder de Landolfo i la seva desgraciada similitud anatòmica amb ell devien impressionar al jove Adolf, i hi ha raons per suposar que el mateix va succeir amb la màgia negra. Una altra font, a més, ens proporciona una indicació clara que Hitler es va fixar en els símbols màgics des del començament de la seva carrera política. Molt abans que Guido von List adoptés la esvàstica com a emblema del seu moviment neopagà a finals del segle XIX, a Alemanya la creu gammada va constituir un símbol de bona sort, de vida i d'energia.

Al llarg de la segona meitat del segle XIX, els cercles pseudointel·lectuals alemanys van caminar obsessionats per un moviment compost de rituals pagans i idees sobre la puresa nòrdica, inventat per un home anomenat Guido von List. Nascut el 1848, era fill d'un ric comerciant en articles de pell i botes altes -detall profètic- i va renunciar al seu catolicisme quan tenia catorze anys, jurant solemnement que un dia construiria un temple en honor de Woden (també anomenat Odin), déu de la guerra a la mitologia escandinava.

Al voltant de 1870, Von List comptava ja amb un important grup de seguidors, dedicats a observar les festes «paganes» en els solsticis i equinoccis. El 1875 van obtenir publicitat adorant al Sol sota la figura de Baldur, el déu nòrdic mort en una batalla, que va ressuscitar després. El ritu es va celebrar a dalt d'un turó proper a Viena, i va acabar quan Von List enterrar vuit ampolles de vi, acuradament col·locades per formar una esvàstica.

La esvàstica sempre va ser un símbol de la bona sort, des dels temps més antics i en nombroses nacions; ha estat trobada en objectes xinesos, mongols i indoamericanos, encara que mai, curiosament, entre els pobles semites (jueus i àrabs). Els antics grecs l'empraven per decorar objectes de ceràmica, i els arquitectes medievals com fris decoratiu en vidrieres. Així mateix, figura entre els motius de decoració més antics de la misteriosa raça basca. El seu nom en anglès antic, fylfot, significa fill foot (omple peus) ja que era un artefacte que s'usava per «omplir el peu» de les finestres.

La paraula esvàstica (o svastika) prové del sànscrit seu asti, que significa, traduït literalment, «bo és». De fet la esvàstica, amb els seus braços «suspesos» com si el conjunt girés en el sentit de les agulles del rellotge, simbolitzava el Sol, els poders benèfics de la llum.

En els anys vint, quan el moviment Nacional Socialista feia els primers passos, Hitler va demanar que es preparessin dibuixos d'un símbol fàcilment recognoscible, equivalent a la falç i el martell dels comunistes. Friedrich Krohn, dentista de Sternberg que era també ocultista, va suggerir una esvàstica sobre un disc blanc en un fons vermell. El vermell simbolitzava la sang i l'ideal social; el blanc el nacionalisme i la puresa de la raça, mentre que la esvàstica representaria la «lluita per la victòria del ari».
Imatge ampliable amb detalls

Hitler va quedar encantat, excepte per un detall: la tradicional esvàstica orientada cap a la dreta havia de ser invertida per formar el que l'escriptor Francis King anomena «una evocació del mal, la degeneració espiritual i la màgia negra».

El doctor Krohn va comprendre molt bé la intenció de Hitler al canviar l'antic símbol, ja que era soci de la Germanenorden-Ordre Germana-que, amb la Societat Thule, s'havia apropiat de l'organització massa amateur de Von List, on aquesta s'havia quedat en els anys anteriors a la primera guerra mundial. Les dues societats-que finalment es van tornar pràcticament intercanviables tant en les idees com en els socis-es componien al principi d'oficials i professionals alemanys convençuts que existia una gran conspiració internacional jueva, recolzada per pràctiques ocultistes. Per lluitar contra això, van crear la seva pròpia maçoneria nòrdica, basada en l'ocultisme, adornada per elaborats rituals, túniques, cascs víkings i espases. El que és més important, la Societat Thule-que va prendre el seu nom de la fabulosa terra d'Ultima Thule, una mena de paradís terrenal-va començar a reclutar nous membres en les classes baixes i disseminar materials antisemites en els seus diversos diaris, un dels quals , el Völkischer Beobachter, va acabar per convertir-se en el diari oficial del partit nazi.

No hi ha dubte que Hitler, tant en les seves èpoques de pobresa a Viena com després, quan es va transformar en el líder del partit Nazi en els anys vint i trenta, sentia fascinació per algunes teories ocultistes marginals. Una d'elles era l'extravagant «teoria del gel», un complicat conjunt d'idees propagades per un enginyer austríac anomenat Hanns Hörbiger (1860-1931). Aquest afirmava que els planetes havien estat creats per la col·lisió d'estrelles com el Sol amb grans masses de gel. Hörbiger sostenia que el seu sistema li permetia predir el temps amb exactitud. Alguns escriptors ocultistes, sobretot Pauwels i Bergier al retorn dels bruixots, han sostingut que van ser els pronòstics Hörbiger dels que van determinar la desastrosa campanya russa de Hitler.

Més tard, Hitler es va obsessionar amb la possibilitat de fer oscil·lar un pèndol sobre un mapa per trobar objectes ocults. La idea va ser presentada als seus ajudants per un arquitecte anomenat Ludwig Straniak, un altre oculista aficionat. Straniak va demostrar davant oficials de l'armada alemanya seva aparent habilitat per localitzar naus al mar, fent oscil·lar un pèndol sobre una carta del almirallat. Van quedar molt impressionats quan «va trobar» al cuirassat de butxaca Prinz Eugen, que en aquell moment estava complint una missió secreta.

Els «Mags Negres»

Encara que no creia en l'ocultisme, va percebre la fascinació que el tema exercia sobre el Führer, i la va utilitzar com a arma psicològica per fomentar l'ideari nazi al poble alemany.
La relació de Hitler amb l'astrologia i la predicció en general s'ha debatut molt. També s'ha dit que posseïa poders precognitius i que això li va permetre preveure la falta d'oposició a les invasions d'Àustria i Txecoslovàquia. Però el veritable talent d'Hitler era la seva sorprenent capacitat per jutjar l'estat d'ànim polític d'Europa ... i fins aquesta intuïció el va abandonar quan va decidir envair Polònia, el 1939.

Josef Goebbels, ministre de propaganda, va usar l'astrologia amb intel·ligència i cinisme, citant Nostradamus, per exemple, en suport de la dominació nazi. Però el mateix Hitler, així com Himmler, cap de les SS, es prenien seriosament a l'astrologia. Considerant el seu interès generalitzat per ell ocultisme, molts han suggerit que, en la jerarquia nazi, Hitler i Himmler almenys van ser «mags» en un sentit real. Però els que ho afirmen haurien de respondre a una pregunta. Per què quan els nazis van arribar al poder els escrits i les pràctiques ocultistes ser rigorosament eliminats?

Efectivament, el 1934 es va prendre la primera mesura contra les pràctiques ocultistes; la policia de Berlín va prohibir totes les formes d'endevinació del futur, des dels quiromduticos de fira fins als astròlegs de societat. Era segur que les ordres provenien de dalt, ja que entre els oficials de policia que les feien complir regnava una gran confusió pel que fa a les intencions que les inspiraven. Simultàniament, requisaven llibres «innocents» i deixaven passar llibres sobre conjurs màgics i obres similars.

Després va venir la supressió de tots els grups ocultistes, incloses l'Ordre Germana i la Societat Thule, davant la sorpresa i el disgust dels seus socis. Ambdues comptaven amb molts membres nazis, és clar, però ni per això es va fer una excepció. A Jörg Lanz von Liebenfeis, per exemple, els escrits van inspirar bona part de la mística racial germànica, i que es vantava d'haver estat el «guru» d'Hitler i d'haver-li introduït en els grups ocultistes, se li va advertir que en el futur es s'abstingués de publicar més obres.

El cuirassat de butxaca alemany Prinz Eugen, que va ser localitzat per l'ocultista Ludwig Straniak pel simple mètode balancejar un pèndol sobre un mapa. Després de presenciar les seves convincents demostracions, el mateix Hitler es va interessar i més tard es va obsessionar amb el sistema. Amb l'única excepció de «membres del nucli del partit», com alguns ajudants personals d'Himmler, els ocultistes de totes classes van ser suprimits o obligats a amagar-se als països ocupats per Alemanya el 1940.

La resposta a aquest enigma ha estat assenyalada per escriptors com Francis King i JH Brennan. Argüeixen que en altres règims totalitaris-la Xina de Mao, per exemple, o la Rússia de Stalin-els ocultistes no van ser objecte d'una persecució sistemàtica. És cert que Stalin va perseguir a maçons, cabalistes i grups similars, però només perquè formaven societats secretes per se, no a causa de les seves activitats «màgiques». A la Xina, encara després de la revolució cultural, vidents i astròlegs eren mal vistos, per supersticiosos, però no es van prendre mesures greus contra ells. Eren objecte de burla, no de persecució. Els règims autoritaris no semblen témer les pràctiques màgiques com a tals.

En canvi, l'Alemanya nazi havia de liquidar als ocultistes «independents» perquè així liquidava els seus rivals, de la mateixa manera que Stalin va haver de perseguir els trotskistes. Només va sobreviure un moviment ocultista al Tercer Reich, i estava amagat en el més profund dels seus meandres. Era dirigit pel seu mag suprem, Adolf Hitler, i el seu acòlit Heinrich Himmler; tots dos eren poderosos mags negres.

Teoria del gel còsmic

Hanns Hörbiger: Les teories cosmològiques d'un ferrer ficat a enginyer arribar a ser un dels fonaments de la visió del món nazi. Hanns Hörbiger, creia que entre «els materials còsmics de construcció» que componen l'Univers hi havia aigua en la seva «forma còsmica»: gel. Aquest gel forma grans blocs que giren al voltant de les estrelles joves. Ignorant les lleis de Kepler, que diuen que els cossos en òrbita es mouen formant una el·lipse, Hörbiger sostenia que aquests blocs de gel segueixen un camí espiral de manera que, finalment, es precipiten contra l'estrella, causant una enorme explosió. L'estrella acomiada llavors una massa de matèria fosa que gira i forma un nou sistema solar.

La creença que els planetes descriuen una òrbita espiral va portar a Hörbiger a afirmar que, originalment, hi havia quatre llunes al voltant de la Terra; aquesta és l'única que queda. L'última col·lisió d'una lluna amb la Terra, fa uns 13.000 anys, va causar, segons ell, la desaparició de l'Atlàntida, el continent que els nazis consideraven el bressol de la raça ària.

Himmler va quedar molt impressionat per les teories de Hörbiger i va fer publicar un tractat sobre la teoria del gel còsmic dins d'una sèrie de manuals per als SA (ala paramilitar del partit Nazi). I el mateix Hitler va declarar que construiria un observatori, a la ciutat de Linz, dedicat als tres grans cosmòlegs: Copèrnic, Kepler i ... Hörbiger.