Se sol dir dels escriptors que es repeteixen, fins i tot que es plagien a ells mateixos, de fet, un escriptor escriu una sola novel·la, la primera, la resta són variacions sobre el tema, mirades diferents d'una mateixa idea. Ho explicava molt bé Patrick Modiano en ser preguntat sobre aquest tema a la entrevista de la Vanguardia de la que en passava un tast ahir:
-
"Com dir-li? És el mateix llibre però escrit a trossos, com un corredor que s'atura i reprèn la carrera un temps després. És cada vegada el mateix llibre però des angles diferents. No hi ha repetició, però és la mateixa obra".

Però no cal delejar per aquest fet, el que sigui que escriguis segur que s'assembla molt al que ja ha escrit algú altre. En el meu cas que solc escriure a la nit per publicar-ho l'endemà, més d'una vegada llegint la premsa digital al matí, m'he trobat que algú en algun diari, més ben explicat normalment, diu gairebé el mateix que jo sobre el mateix tema. No deixa de ser una coincidència que no un plagi, encara que el problema de plagiar rau només a escollir amb encert qui i que plagies. Recordo haver llegit no sé on que una obra original no és més que un plagi que no s'ha sabut detectar.