"Ens donen menjar amb cucs i a sobre l'hem de pagar". La moral dels soldats de l'Exèrcit espanyol està per terra, ja que reben una paga miserable i sovint els alimenten amb menjar podrit que pot fins i tot contenir cucs i floridura, escriu al seu bloc el tinent Luis Gonzalo Segura.

En el seu article 'Els soldats no són gossos ni els tinents coronels, marquesos' el tinent Luis Gonzalo Segura remarca que les condicions de vida a l'Exèrcit d'Espanya són cada vegada pitjors i que els aliments que els subministren, que els militars han de pagar de la seva butxaca, no són aptes per al consum. Per evidenciar la seva declaració l'oficial publica al seu bloc diverses fotos de les racions que li van enviar els membres d'una unitat d'Infanteria de Marina espanyola. Els aliments de les llaunes contenen cucs i estan coberts de floridura.

Segura cita a un dels mariners, que afirma que els proveïdors deliberadament subministren a les unitats militars llaunes caducades o a punt de caducar: "Ens donen menjar caducat perquè així poden canviar-lo a cost zero com si s'hagués llençat, però ens cobren 22 euros [28$] al dia pel menjar". El blocaire assenyala que no se sap on van aquests diners. "Per contra, els soldats reben ara el mateix sou (uns 90 euros) per 40 dies de maniobres que abans de la crisi per cinc dies", afirma Segura.

Al mateix temps, els oficials d'alt rang s'aprofiten de la seva posició per explotar els seus subordinats per a fins personals, per exemple, "perquè els reformin el xalet". El ministre espanyol de Defensa, Pedro Morenés, argumenta que la crisi econòmica que afecta Espanya també afecta el sector militar per justificar mesures tan impopulars com que els soldats hagin de pagar per les racions. Aquesta "mesura excepcional" va ser presa per primera vegada el 2001, quan a Espanya es va abolir el servei militar obligatori, per mantenir una política d'Estat de baix pressupost.

Luis Gonzalo Segura és famós per la seva crítica oberta a l'Exèrcit espanyol, en el qual segons el regna la corrupció. Les publicacions al seu bloc generalment causen intensos debats, igual que el seu recent llibre, 'Un paso al frente', sobre les presumptes corrupteles en el si les Forces Armades espanyoles, i la publicació li va valer una pena de dos mesos de presó. © AFP