L'or gris que portem a la butxaca o tenim sobra la taula del despatx provoca guerres al Congo. Un bon reportatge de Jalis de la Serna en Tierra Hostil a Antena 3 ha posat de nou a primera línia el drama del Congo i la explotació de nens per extreure l'or gris: EL COLTAN

"Es possible que no hagueu sentit parlar mai del Coltan però ho utilitzeu en el telèfon movil, en laptops, i altres dispositius electrònics. És important en cada comunicació en els USA, però està fent el conflicte en el Congo més complicat. Milers de congolesos són desplaçats de les seves zones d'origen per treballar a les mines de coltán. Al cor de l'Àfrica nadius esclavitzats extreuen, amb elevat risc per a les seves vides, el coltán, un mineral imprescindible per a les noves tecnologies. Del Congo s'extreuen riqueses que mai no beneficien els seus habitants. El coltan és imprescidible per al desenvolupament de mòbils i consoles.El 80% de les reserves estimades d'aquest mineral es troba a la República Democràtica del Congo. El coltán, conegut com l'or gris, per ser aquest el seu color en ser extret, és un mineral fonamental per a la construcció i manteniment de centrals nuclears i per fabricar projectils perforants i míssils de llarg abast. També és imprescindible per a la indústria dels videojocs i, sens dubte, per als telèfons mòbils de tercera generació, per als quals es destina a prop del 60% de la producció mundial. El Govern d'EUA, a través del Pentàgon, l'ha declarat matèria primera estratègica."

A les mines de coltan al Congo hi treballen no nomès adults, sinó molts menors d'edat. És freqüent que el coltan l'extreguin nens perquè es troba en jaciments a molt baixa profunditat, i amb els seus petits cossos són els que caben millor pels racons. Molts d'aquests nens moren víctimes dels freqüents despreniments de terra.I Es queden allà enterrats.

I aqui tenim l'arrel del problema. Continuem expoliant Àfrica per el nostre benestar sense importar-nos com i de quina manera i a quin  preu: DOS DÒLARS AL DIA TREBALLANT 14 HORES ÉS EL QUE COBRA UN TREBALLADOR ADULT O NO a lesmines del Congo. I no si val a dir que els seus governants són corruptes, puig els hi hem posat o els tolerem nosaltres o els nostres governs que bé a ser el mateix, la connivència és innegable. Ja ens van bé, o millor dit, ja els hi van bé a aquestes multinacionals de l'explotació d'Àfrica que garanteixen el nostre suposat benestar. S'hauria de començar seriosament a saber els productes que compren quin cost real tenen en explotació de persones i vides humanes. No podem seguir fent veure que no passa res, que no ho sabem, és així i així funciona, i en la mida que siguem capaços d'actuar conjuntament com a societat tots a una es podrà fer alguna cosa, al cap i a la fi, ens es igual pagar X o X+1 per molts productes, i aquest +1 podria ajudar a un desenvolupament com a mínim digne d'aquests països explotats i envoltats de guerra miseria i fam. I no és demagogia ni utopia, simplement que potser ha arribat l'hora que ens hi posem seriosament abans no sigui massa tard.
Desde l'any 2008 que s'està denunciat aquesta situació al  Congo, i ningu ha fet res per solucionar el problema. 
L'acudit d'en Ferreres avui a el periódico, mostra a uns extraterrestres estranyats que els gijhadistes hagi assassinat 2000 persones a l'Àfrica i 17 a París i tots el mitjans parlin nomès dels morts de Paris. Un dia - diu un altre extraterrestre - quan els de l'Àfrica omplin la tanca de Melilla si que seràn noticia....



I aquest día arribarà....


*


*

*
*