ÚLTIMS ESCRITS
latest

divendres, 20 de febrer de 2015

A PROPÒSIT DE L'HOMELa distinció que trobem en l'infortuni (com si fos un signe de vulgaritat, de falta d'ambició, sentir-se feliç) és tan gran, que si diem a una persona "Però, que feliç és vostè!", En general protesta.
.
El que ens trobem tan a gust en plena natura prové de que aquesta no té opinió sobre nosaltres.
.
Cal saber-se estimar-se a si mateix, amb amor sa i saludable, per saber suportar-se a si mateix i no vagarejar.
.
Un home que es cregués absolutament bo seria espiritualment un idiota.
.
Anomenem bona o dolenta a una cosa en relació amb nosaltres, no amb la cosa mateixa.
.
Els micos són massa bons perquè l'home pugui descendir d'ells..

A risc d'escandalitzar les orelles innocents, dono per fet que l'egoisme pertany a l'essència de les ànimes nobles; vull afirmar aquesta creença immutable que un ésser tal com "som nosaltres" ha de tenir sotmesos a altres éssers, altres éssers s'han de sacrificar per ell.
.
Això és per desesperar: la història ens ensenya que cap dels grans homes ha triomfat sense un gran orgull i una bona dosi d'injustícia.
.
Temo que els animals considerin l'home com un ésser de la seva espècie que, amb gran perill per a ell, ha perdut el seu bon sentit animal; que el considerin com un animal absurd, com un animal que riu i que plora, com un animal nefast.
.
Perquè l'home pugui tenir respecte a si mateix és necessari que sigui capaç també de ser dolent.

FEDERICO NIETZSCHE
« PREV
NEXT »

2 comentaris

 1. Bueno, después de ver la escena del 2001 a todo movimiento, decir que no todo lo de este pensador alemán es particularmente acertado.
  Muchas de sus afirmaciones son meramente falsas :

  a) Això és per desesperar: la història ens ensenya que cap dels grans homes ha triomfat sense un gran orgull i una bona dosi d'injustícia.
  Vicente Ferrer nos demuestra que está premisa es errada .

  Els micos són massa bons perquè l'home pugui descendir d'ells.
  Y esta otra es pura especulación metafísica, puesto que el positivismo lógico nos demuestra mediante la ciencia que se desciende de homínidos.

  Perquè l'home pugui tenir respecte a si mateix és necessari que sigui capaç també de ser dolent.
  Ummm, no estoy de acuerdo. Un hombre que es capaz de ser malo es un hombre que no se respeta, al menos en el concepto de hombre, no de bondad/maldad.
  Quizá esté en el resultado de que él jamás se soportó así mismo.
  Salut

  ResponElimina
 2. no em vaig adonar que la foto era animada, ja l'he tret. Vicenç Ferrer era una rara avis i compte, que tots tenim el nostre costat fosc.
  No creguis que va tan desencaminat, encara que les seves afirmacions siguins generalistes, crec que té molta raó en el que diu.

  salut

  ResponElimina