Fa molts anys, quan encara es feia cinema i no pel·licules, sense cap efecte especial, a banda del reguitzell d'actors i el paisatge isolat, varen fer aquesta pel·lícula (Conspiración del silencio - Bad day at Black Rock, molt millor el titol original que el que li varen posar en castellà) el director va ser John Sturgess, amb els actors: Spencer Tracy, Robert Ryan, Lee Marvin, Anne Francis, Dean Jagger, Ernest Borgnine, Walter Brennan, John Ericson i Walter Sande. 
La pel·licula del 1955, transcorreix al 1945; un home amb un sol braç arriba al desolat poble de Black Rock. És John MacReedy (Spencer Tracy) i busca a Joe Komaco, un granger japonès el fill del qual li va salvar la vida durant la guerra. El comportament dels veïns és estranyament hostil i groller, i les preguntes de MacReedy sobre Komaco no reben cap mena de resposta. És evident que amaguen alguna cosa, el que desperta la curiositat del foraster, que no està disposat a anar-se'n del poble sense abans esbrinar el terrible secret que amaga Black Rock... i fins aqui puc llegir, com que la podeu trobar no vull fer un spoiler, encara que sembla bastant evident que va passar amb Komaco. De fet, és el de menys, l'excusa d'Sturgess, es el japones, pero serveix per mostrar-nos l'odi, la rancunia, la miseria moral d'una petita societat d'un poble desolat, quelcom aixi com un vell país ineficient entre dues guerres - civils -. Hauria de veure Rajoy aquesta pel·licula, s'hi veuria reflectit, ell i els seus acòlits, i no precisament amb Spencer Tracy.

Quan mentir és habitual, quan difamar és recurrent, quan robar és un hàbit quotidià, quan s'intenta vendre una realitat inventada, allunyada de la real, tergiversant-la, manipulant-la obscenament fins al punt d'arribar fins i tot a creure-se-la, ja es pot ser un habitant de Black Rock.