El grassonet (un conte curt d'Etgar Keret)

- Keret és un dels escriptors més populars entre la joventut israeliana. Fins ara ha publicat quatre llibres de contes, una novel·la, tres llibres de còmic i un llibre per a nens. Fins ara ha estat traduït a setze idiomes, incloent el coreà i el xinès. És professor a la Universitat de Tel Aviv..


"¿Sorprès? I tant que estava sorprès. Surts amb una noia. Una primera cita, una segona cita, un restaurant per aquí, una pel·lícula per allà, sempre en sessions matinals, exclusivament. Comences a anar a dormir, el sexe és espectacular i després arriba també el sentiment. Quan de sobte, un bon dia, ve a tu plorant, tu l'abraces i li dius que es tranquil·litzi, que no passa res, i ella et contesta que ja no pot més, que té un secret, però no un secret qualsevol, que es tracta d'alguna cosa tenebrosa, d'una maledicció, un assumpte que ha volgut revelar-tot aquest temps però no ha tingut valor per fer-ho. Perquè es tracta d'alguna cosa que l'oprimeix constantment com si d'un parell de tones de maons es tractés. Una cosa que t'ha d'explicar, perquè ho ha de fer, encara que també sap que des del moment en que t'ho reveli la deixaràs, i amb raó. A l'instant torna a posar-se plorar.

-No Et deixaré -li dius, jo no, jo t'estimo.

Potser sembli que estiguis una mica emocionat, però no, i encara que ho estiguis és perquè ella segueix plorant, no pel secret en si. L'experiència t'ha ensenyat que aquests secrets que repetidament porten a les dones a fer-se miques són la majoria de les vegades una mica de la importància d'haver-se fet un pal amb un animal, amb un familiar o amb algú que els va donar diners a canvi.

- Sóc Una puta -Acaben dient sempre.

-No, Que no -insistes tu abraçant, o-: Shshshsh -si segueix plorant.

-De veritat que és una cosa molt grossa -insisteix ella, com si hagués descobert aquesta despreocupació teva que tant has intentat amagar.

-Potser dins teu soni espantós -li dius, però és per l'acústica. Ja veuràs com quant te'l treguis, de sobte et semblarà molt menys greu.

Ella gairebé s'ho creu i després de dubtar un instant diu:

-Si et digués que per les nits em converteixo en un home pelut i nan, sense coll i amb un anell d'or al dit petit, llavors també seguiries volent-me?

I tu li dius que per descomptat, perquè què vas a dir-li, Què no? L'única cosa que està intentant és posar-te a prova per veure si la vols incondicionalment, i tu sempre has estat superb davant de qualsevol prova. A més, la veritat és que quan l'hi dius ella es fon i ja estan agafant, així, a la sala. Després es queden abraçats i ella plora, perquè se sent alleujada, i tu també plores, sense saber per què. Però a diferència d'altres vegades ella no marxa. Es queda a dormir amb tu. I tu et quedes despert al llit, mirant el seu bell cos, el sol s'està posant allà fora, la lluna, que apareix de sobte com del no-res, la llum platejada que li toca el cos acariciant el pèl de l'esquena. I en menys de cinc minuts et trobes amb que al teu costat, al llit, tens a un home baixet i grassonet. L'home en qüestió s'aixeca, et somriu i es vesteix una mica torbat. Surt del dormitori, i tu després d'ell, hipnotitzat. 
Ara ja està a la sala, prement amb els seus dits els botons del control de la tele, disposat a veure els esports. Futbol, ​​un partit de la Lliga de Campions. Quan fallen el tret et diu que té la gola seca i l'estómac buit. Que li abelleixen uns entrepans, de ser possible de pollastre tot i que també podrien ser de cap de bestiar. Així que puges amb ell al cotxe i el portes a un restaurant proper que coneix. La nova situació et té preocupat, molt preocupat, però no saps molt bé què fer perquè la central neuronal de la decisió està paralitzada. La mà canvia les marxes mentre baixes cap Ayalon, com la d'un robot, i ell, al seient del costat, tamborina en el tauler amb l'anell d'or que porta al dit petit; quan en el semàfor que hi ha al costat de l'encreuament de Beit Dagon baixa la finestreta electrònica, et fa l'ullet i li crida a una soldat que està fent autoestop:

-Chata, Vols que et pugem enrere com una cabra?

Després, a l'Azor, et poses a menjar carn amb ell fins a rebentar mentre el veus gaudir de cada mos i riure com un nen. I tota l'estona et dius a tu mateix que no és més que un somni, un somni estrany, és veritat, però d'aquests dels que de seguida vas a despertar.
A la tornada li preguntes on vol baixar, però ell es fa el sord i fa cara de pobret. Així que et veus tornant a casa teva amb ell. Són gairebé les tres del matí.

-M'en vaig a dormir -li comuniques, i ell et diu adéu amb la mà des del puf i segueix amb la mirada clavada al canal de la moda.


Al matí et despertes cansat, amb una mica de mal de panxa i la trobes al saló, encara dormitant. Però en el que has acabat de banyar-te s'aixeca, t'abraça amb cert aire de culpabilitat i tu et sents massa confús com per dir-li res. 
El temps passa i segueixen junts. El sexe no fa més que millorar dia a dia, ella ja no és tan jove, ni tu tampoc, així que un bon dia et trobes parlant de tenir un fill. A la nit el teu grassonet i tu us ho passen d'allò més bé quan sortiu, com mai t'ho havies passat a la vida. Et porta a restaurants i a bars dels que abans no et sonava ni el nom, balleu junts sobre de les taules i trenqueu plats i més plats com si el matí no existís. El grassonet és una mica groller, sobretot amb les dones. A vegades tu no saps on amagar-te per les ximpleries que fa. Però, a part d'això, la veritat és que està molt bé estar amb ell. Quan el vares conèixer, a tu el futbol no t'interessava gaire, mentre que ara ja coneixes a tots els equips i cada vegada que l'equip del que sou seguidors guanya et sents com si haguessis demanat un desig i aquest s'hagués complert, un sentiment tan poc freqüent, especialment en algú com tu, que normalment no saps ni el que vols. I així, cada nit, t'adorms amb ell cansat veient els partits de la lliga argentina i al matí tornes a despertar-te al costat d'una dona maca i comprensiva a la qual també estimes d'allò més. "