CULTURA DE MASSES


Els mitjans de comunicació de masses, associats al consum de masses, determinen la creació i la difusió de la cultura de masses, constituïda per la suma dels béns de consum culturals. Notem que el jove obrer, un cop sortit de la seva fàbrica a Pittsburgh, Billancourt, Frankfurt o Milà, tendeix a veure els mateixos programes de cinema o de televisió, a escoltar a la ràdio les mateixes varietats, les mateixes cançons, els mateixos discos, a fullejar les mateixes revistes que el fill (o la filla) del seu capatàs, del seu enginyer, del seu cap de taller, més generalment, que els 'nens burgesos' de les classes mitjanes.
Se'ls troba cada vegada més sovint, durant les seves vacances en els mateixos clubs de vacances 'organitzades', en una platja assolellada. És cert, les relacions socials i fins i tot les tensions conflictives creades per la situació del treball, persisteixen a la fàbrica o a l'oficina. Però fora del lloc de treball, el consum dels mass media exerceix una acció dissolvent sobre la 'cultura proletària', la 'consciència de classe', categories del marxisme. L'obrer, un cop franquejades les portes de la fàbrica, es torna un consumidor, semblant a milions d'altres membres de la societat industrialitzada.

GEORGES FRIEDMANN
Civilización técnica y sociedad de masas

2 comentaris:

 1. Cuando escucho la palabra "cultura de masas" me pongo a temblar.
  Eso de "masas" es un peyorización y por lo tanto degrada la palabra cultura.
  La cultura es cultura, no de masas. Es independiente de la masa, es individual, no colectiva. No se acepta la palabra "culturas de masas" porque no hay plural, simplemente la cultura es única para cada persona.
  Cuando se aboga al plural lo que de verdad se quiere decir es : entretenimiento para la masa, que evidentemente no es lo mismo.
  Salut

  ResponElimina
 2. Miquel, la cultura de masas, és Benidorm y telecinco.

  ResponElimina

Amb la tecnologia de Blogger.