Un miler de persones han travessat el pas fronterer d'Idomeni entre dilluns al vespre i dimarts al matí. Nació Digital, de la mà del fotoperiodista Sergi Cámara, realitza el seguiment del seu periple de Grècia fins a Hongria, són ciutadans sirians i fugen de la guerra d'Al Assad o de l'EI, si fa no fum és el mateix horror. 
Potser hem oblidat que a l'any 1939 molts ciutadans espanyols varen fugir de la guerra a Espanya i es varen refugiar a França, Mexic o l'Argentina, i alli varen ser acollits sense problemes, encara que el paper de França va ser prou galdos, molt en la seva línia habitual de no compromís.
Pel què sembla, Europa no ho ha entès, o no ho vol entendre, els refugiats sirians són refugiats de guerra i el dret internacional els ampara, tenen dret a ser acollits fora del seu país, no fugen de la fam, sinó de la guerra, per cert, d'una guerra en la que els Estats Units hi tenen molt a veure, encara que a ells ja els hi va bé, quan més problemes tingui Europa i l'Orient proper, per a ells millor, i per Israel, clar.