Diumenge que ve, 25 d'octubre, començarà l'horari d'hivern amb el polèmic retard d'una hora dels rellotges. El costum va arribar el 1974, amb la primera crisi del petroli, quan es va començar a implantar aquesta directiva europea que dictamina els horaris de l'estiu i l'hivern. Però cada vegada que s'acosta l'hora d'ajustar les agulles ressuscita el debat sobre a qui beneficia aquest canvi, si a les persones o a les empreses. 
 La controvèrsia s'ha convertit aquesta vegada en una campanya que està agafant força a les illes Balears, on, des de dissabte passat, es va obrir el grup de Facebook 'El 25 d'octubre a les illes Balears no canviem l'hora'. Gairebé 5.200 s'han sumat a aquesta iniciativa, que pretén arribar fins al Congrés dels Diputats, el Parlament balear i el Govern de les illes.

El promotor de la pàgina, Miquel Pou, de Felanitx (Mallorca), també està fent força des de la plataforma Change.org, des d'on demana que "les hores de sol s'adaptin al cicle vital diari dels ciutadans i ciutadanes de les illes Balears". "No totes les regions del món poden treure benefici d'aquest canvi, però sí les Balears, a causa del seu clima i posició geogràfica", prossegueix Pou. "Es tracta de tenir un horari lògic, racional i natural per treure el màxim benefici d'un recurs tan apreciat com el sol. Els beneficis que aportaria, a més del simple fet de poder disfrutar de més hores del dia, són incalculables. Volem un horari natural i no 'polític", insisteix.

Més de 3.600 persones subscriuen de moment les paraules de Pou, que es queixa que amb el canvi d'hora de diumenge "serem la comunitat [Balears] amb menys llum eficient de tot l'Estat espanyol a causa de la nostra situació geogràfica", això quan, "paradoxalment, som una comunitat que viu directament del sol, el turisme".

A les Balears han descovert la sopa d'all, la gran bestiesa del canvi d'hora que és una inutilitat inùtil, és més, costa diners i alteracions a gent gran, mainada i bestiar en general. Júlia s'en fot de mi per què cada sis mesos reblo en el tema, però és que ja està bé de la bestiesa aquesta. Aquesta vegada ja ni ho publico, us deixo l'enllaç de fa un any sobre  la tonteria tonta del canvi d'hora.

sbd - 20.10.15