Si se'm permet una lleugera fantasia en l'expressió, m'atreviré a afirmar que, si més no, des del paleolític inferior, en el món han manat les dretes - JOAN FUSTER.
"El govern espanyol està decidit a deixar sense contingut polític l'estat autonòmic. No ho farà per decret, sinó amb un toc de subtilesa i coacció un pel barroera, tot s'ha de dir. Amb l'excusa d'acabar amb les duplicitats detectades, l'executiu central no obligarà a la Generalitat a tancar aquest o aquell organisme, però pressionarà amb l'arma recurrent de la llei d'estabilitat i el límit de dèficit. I amb el nou llistat de recomanacions governamental, la convidarà a tancar l'ens que ofereix un servei que també doni l'Estat. TV3, els metereòlegs, ambaixades, són al seu punt de mira, i no és nou, simplement ara és el moment i van per feina.

"Per què Espanya necessita un Ministeri de Cultura? Durant molts anys no va existir a Alemanya perquè la feina requeia en els 'landers' i no va passar res", o Ministeris com el Sanitat o Habitatge amb les competencies transferides.  Aquest són els arbres del bosc que no volen veure des del Govern Espanyol, són els seus Ministeris sense competències els que sobren i malbaraten inutilment milers d'euros, o el seu Senat, o els seus Delegats del Govern, que encara es pensen que Catalunya és una Colonia de l'Imperi, la despesa exagerada del Ministeri de la Guerra, o els euros que inverteixen a fons perdut en finançar la secta dels Catòlics. Les infraestructures radials inùtils en que malbaraten milions d'euros, molts d'ells provinents d'Europa.

No són les autonomies les que més diners costen o malbaraten, l'Estat Central ho fa amb molt més escreix amb les seves superestructures obsoletes i inùtils en molts dels casos. Per tant, posats a retallar, suggerirìa que retallessin el Govern Central sencer, del primer a l'ùltim Ministeri, Corona inclosa, al cap i a la fi, per fer de 'correveidile' d'Angela Merkel, i per tant ser una mera gestoria administrativa, poca gent és necessita. Això sí! si pot ser que siguin professionals."

Aquest escrit té un parell d'anys, i tindria a veure amb la vella manera de fer politica, i ve a col·lació de l'insuls i previsible cara a cara d'ahir a Salvados entre Iglesias i Rivera, que tothom lloa i amb em va semblar un no res, un més del mateix disfressat de falsa modertinat, al cap i a la fi el que varen fer en el programa és el que fem els ciutadans als bars normalment, arreglar-ho tot, pagant els cafès, aixo si. I aquesta és la rel del problema, i és que el problema són els partits polítics, aquest es el gran problema d'aquesta entelequia dita democracia, una democracia tant lloada la dels grecs i mira com l'aplicaven els helens.
Rivera i Iglesias han canviat en les formes peró no en el fons, s'han tret la cotilla però segueixen encotillats, amb tots els defectes i alguna virtut dels partits polítics tradicionals, la casta, de la que en formen tambè part. Potser per que cap persona ni Govern estàn preparats per dirigir un país, encara que de fet qui el fa funcionar no són els politics sino la dreta, l'Ibex, i els empresaris (que no els emprenedors) amb la connivència servil de sindicats i treballadors.
I aixo és el que sobra, els partits polítics. Reclamo la gestoria eficient per portar un pais a bon port, el problema és que la única gestoria que fins ara s'ha inventat és diu dictadura i això tampoc és bo, encara que de fet, a Espanya vivim dins una dictadura disfressada de democràcia, que ningú s'equivoqui, a sant de què sinó Otegi estaria a la presó o Mas imputat entre altres si no visquessim en una dictadura, diguem-li aparentment democràtica.

No hi ha res a fer, ja ho deia el jove a la vetlla d'un poble on es va aturar Cioran. No hi ha res a fer, potser la lucidesa irònica de Fuster defineix la realitat que vivim i patim des del paleolític.


sbd - 19.10.15