Expliquen a el Periódico una història que ja habia comentat aqui fa 5 anys: abans de retornar el negre dissecat del museu Darder a Botswana, l'ajuntament del pla de l'Estany va ordenar fer una copia del mateix per guardar-la. Aquesta explicació que es veu s'ha sabut ara, coincidiria amb el que vaig publicar fa cinc anys, el que no sé és si la copia amb silicona que es va fer va acabar amb el negre original com en vàren explicar a mi, o no....us deixo el text original:

QUIN NEGRE VAREN ENVIAR A BOSTWANA?

Quan algú es pregunta: realment les restes que s’entregaren del negre de Banyoles eren les seves?. No n'estic segur! afirma amb la boca petita qui us està escrivint, i dic amb la boca petita perquè no en tinc cap prova fefaent. Tot el que sé m’ho varen explicar en un sopar del gremi de forners de la província de Girona a Vilamalla fa ja uns quants anys.

"Sembla ser que un cop l’ajuntament de Banyoles i els responsables del museu Darder decidiren retornar el negre al seu país d’origen, varen tenir la pensada de fer-ne una copia per guardar-la al museu. No se sap a quin artista li varen encarregar la feina (o no m’ho varen voler dir), la qüestió es que varen folrar el negre i varen tirar-hi silicona calenta per fer-ne un motlle, i el que va succeir és que el negre malmès i desgastat com estava que era gairebé una capa rere l’altre de betum i a dins farcit de palla, amb l'escalfor es va esmicolar, vaja! que es va fondre i va quedar en no res. Un cop vista la magnitud de la tragèdia es diu que es va haver de recórrer al cementiri del poble a trobar una calavera que més o menys fes el pes, i aixó és el que enviaren a Botswana.

No se si aquesta història que em varen explicar i que us he contat, es una aixecada de camisa, una llegenda urbana o possiblement sia certa, puig el doctor Arcelin artífex del retorn i que residia a Cambrils, ja va manifestar en veure la calavera que les dents no li quadraven, però m'imagino que ja no va voler remenar més la questió i matar-ho d'una vegada."

Vatua l’olla, qui carall els hi devien enviar a Botswana?