Més de la meitat de la població mundial ja viu a les ciutats. Com vivim en elles, com ens movem o quina energia consumim té un gran impacte en el medi ambient. Però no només. També és important saber que la nostra forma d'alimentar-nos o com consumim també té greus conseqüències en la capa d'ozó. Utilitzar el transport públic o la bicicleta per als nostres desplaçaments urbans o estalviar energia a casa nostra ajuda a combatre el canvi climàtic. També ho vam aconseguir tirant menys aliments a les escombraries, comprant en comerços de proximitat, gaudint en els barris de l'oci o donant un segon ús a objectes que ja no volem.

"Hi ha dos sectors en els quals no sempre s'incideix a l'hora de la lluita contra el canvi climàtic i són l'alimentació i el consum quotidià d'objectes, una cosa que fem tots diàriament", afirma a el diario.es la coordinadora de Consum d'Ecologistes en Acció, Charo Morán. En el cas de l'alimentació, subratlla, hàbits que s'han deixat de banda -encara algun torna a recuperarse-, com el consum de productes de temporada, són gestos que tenen conseqüències directes, i nefastes, en el medi ambient. "Hem de pensar que menjar-nos un tomàquet un hivern vol dir que abans hi ha hagut una enorme despesa d'energia perquè pugui ser conreat en aquesta època", indica.

També influeix on i com vam comprar aquests aliments. "Els grans empaquetats estan relacionats amb les grans superfícies, que tenen grans cadenes de fred el que suposa una enorme despesa d'energia; i després cal tenir en compte que a aquestes grans superfícies acudim normalment en cotxe", detalla Morán. D'aquí, que l'experta recomani el comerç de proximitat, fomentant així l'economia local dels barris. També formar part d'un grup de consum és una manera de lluitar contra el canvi climàtic. "El que es compra són productes de temporada, es dóna suport als productors locals i es redueixen els desplaçaments", afirma.

Un terç dels aliments que es produeixen per al consum humà acaben a les escombraries, segons dades de l'Organització de l'ONU per a l'Alimentació i l'Agricultura (FAO). Aquests deixalles generen el 8% de les emissions anuals.

Canviar els nostres hàbits de consum també contribuirà a lluitar contra el canvi climàtic. "Cada persona acumulem a les nostres cases entre uns 3.000 i 4.000 objectes", afirma l'experta, que assenyala que no només l'obsolescència programada fomenta el consum, sinó que també la "induïda": "Són constants els missatges que ens diuen que el telèfon que tenim ja està obsolet encara que no estigui espatllat ".

Hi ha cada vegada més circuits i opcions que permeten la compra d'objectes i roba de segona mà o la utilització per uns dies d'objectes que tenim a casa, com pot ser un trepant, que només fem servir una vegada cada diversos anys. "Igual que vam treure un llibre de la biblioteca, podem tenir aquests objectes només quan els necessitem", reflexiona Morán. L'experta també apunta a la reutilització del que ja no necessitem i com abans de tirar alguna cosa pensem si se li pot donar un segon ús. L'Associació de Recuperadors d'Economia Social i Solidària (AERESS) té a la seva pàgina web una calculadora que permet saber quantes emissions de CO2 hem evitat a l'atmosfera amb la reutilització d'objectes.

"Les ciutats estem en transició i aquí a Espanya les assemblees del 15 M han estat molt important per revitalitzar la col·lectivitat als barris", afirma Morán, qui opina que aquesta vida de proximitat també suma a la lluita contra el canvi climàtic. "Quan socialitzes al barri, fas vida en ell, no agafes el cotxe per exemple per anar al centre, o si hi ha un cinefòrum a la zona, no et desplaces fins el del centre comercial", subratlla. D'aquí, que en la seva opinió sigui molt important el foment i desenvolupament d'activitats de barri, de treure-les del centre de les ciutats i portar-les també a les perifèries. "El consumisme vol individus i no col·lectius", conclou.

Els barris no són ni el problema ni la solució, el que passa és que totes aquestes recomanacions són tan de sentit comú que no hauria de ser necessari fer-les, en el nostre cas, fa moltíssim temps que tot això ho practiquem, consumim la fruita del temps com es feia abans, per la ciutat i més Sabadell que és accessible camino sempre amb bicicleta, i no tirem res de menjar, ni tan sols el pa que sobra, aquí s'aprofita tot, que una sopa de ceba està de mort. 
Però el que contamina el planeta, no és fer o no fer això que fem nosaltres, els dels barris, això és pecatta minuta, l'alteració ve de la superproducció industrial descontrolada dels països emergents, les explotacions agricoles desmesurades a base de pesticides, sobretot la Xina, o els propis EUA, contamina també la quantitat de vehicles que circula inútilment cada dia a les societats civilitzades, aquests tràilers de 25 tones que travessen tot Europa inundant les autopistes; aquests milions de turistes que volen per tot el planeta amb la contaminació que generen els avions, aquí és on s'hauria ficar mà, aquestes són les grans causes de la contaminació, no el ciutadà que mengi o no tomàquet del temps, un ciutadà que recicla els seus residus i que tampoc està per malbaratar menjar tal com estan els temps i els preus, en una època en què ja no hi ha aliments bàsics barats com abans. Tirar-li la culpa als ciutadans, responsabilitzar a ells, és un error, no són ells el problema, el que passa és que això és el més fàcil i ningú s'atreveix a atacar les causes reals de la contaminació planetària. Ni ho faran per més que s'omplin la boca de bons propòsits. Això no té solució i haurà d'apanyar-se cada país com pugui davant el que li ve al damunt ...., però que no culpin als del barri, que som els menys culpables de tots.