Per aquests dies l'epidèmia de dengue i Zika s'ha propagat ràpidament per tota Amèrica, passant a ser informació quotidiana en tots els mitjans de premsa. La informació sobre les cures i prevencions dels virus oculta els veritables motius de la propagació dels mateixos (coneguts i no coneguts, encara).

Els crítics d'Oxitec fan èmfasi en què la zona en què van ser alliberats en 2012 mosquits modificats genèticament és la mateixa on es va iniciar la propagació del virus. Mentre experts internacionals en salut han estat convocats a Ginebra per discutir l'esclat i les possibles cures del virus Zika, sorgeixen preguntes sobre si els MMG estarien darrere d'una epidèmia que a Colòmbia ja ha contagiat a 20.000 persones.

A mitjans de 2012, la companyia de biotecnologia britànica Oxitec va alliberar insectes modificats amb l'objectiu de reduir la població general del mosquit que propaga el dengue, el virus Zika i el chikungunya al nord-est del Brasil. En aquell moment van sorgir preocupacions sobre l'alliberament d'aquests mosquits modificats genèticament sense haver realitzat més estudis sobre possibles efectes secundaris.

"És un enfocament molt experimental que encara no ha tingut èxit i pot causar més mal que bé", va advertir el 2012 la doctora Helen Wallace, directora de l'institut GeneWatch, en declaracions a 'The Guardian'. Els primers casos de Zika en humans van ser documentats al Brasil el passat mes de maig, calculant que a dia d'avui 1,5 milions de persones estarien infectades.

Els crítics de Oxitec recorden que la zona en la qual van ser alliberats els MMG és la mateixa on es va iniciar la propagació del virus. Un blocaire de Reddit fins i tot va publicar un parell de mapes en què es veu clarament aquesta coincidència.


Des de l'inici del brot, s'han registrat al Brasil més de 4.000 casos de nadons que neixen amb microcefàlia.

L'objectiu del programa de modificació genètica de Oxitec era alliberar només els mosquits mascle de la subespècie Aedes aegypti, coneguda per ser els portadors del dengue i el Zika, perquè al reproduir-se amb la femelles portadores dels virus, produirien cries modificades que moririen abans d'arribar a l'edat de reproducció.

Però les veus en contra de les pràctiques d'Oxitec assenyalen que està comprovat que si els mosquits tenen accés a l'antibiòtic tetraciclina, que es pot trobar en els sòls, les aigües superficials, i algun aliments, la taxa de supervivència dels mosquits potencialment podria augmentar fins a un 15%, ajudant a la propagació del virus.


Respecte del virus de la Zika, se sap que va ser descobert el 1947 a Uganda (precisament en el bosc de Zika, d'allí el seu nom) i que durant cinquanta anys va estar tancat a alguns casos aïllats a l'Àfrica i Àsia. En 2007 es va produir una epidèmia a la Illa de Yap a la Micronèsia, regió d'Oceania que comprèn els arxipèlags de l'oest de l'Oceà Pacífic, i que després es van conèixer brots a Melanèsia, Polinèsia i la Illa de Pasqua a Xile. A mitjans de 2015 es va conèixer un nou brot al nord-est del Brasil i avui ja s'està parlant d'una extensió gairebé per tota Amèrica i fins i tot arribant a països d'Europa. Fins a la data només es coneixien els símptomes de la malaltia, però ara es la relaciona amb la microcefàlia congènita que impedeix el desenvolupament cerebral del fetus. El virus, que en els seus inicis afectava només a micos, va ser mutant fins a afectar a humans i així propagar-se com ho està fent.... més, aquí.